A blogunkról

Bemutatjuk a megszervezem.hu weboldalt, mint rendezvény navigátort!
Minden információt összegyűjtünk, ami jelenleg az interneten van rendezvénnyel, esküvővel kapcsolatban.
A blogon PR cikk megjelenítésére is van lehetőség, de kizárólag a partnereink számára.
Csatlakozzon partnerként!

Címkék

álomesküvő (61) bál (3) báli ruha (1) biofesztivál (2) blog (3) bor (29) borfesztivál (5) catering (3) cégadatbázis (1) ceremóniamester (11) csali (1) csokoládé (1) cukrászda (1) damjanovich (1) dekoráció (11) dilemma (1) eljegyzési gyűrű (4) előadó (2) előadóművész (1) emagazin (2) esküvő (199) esküvői csokor (12) esküvői kitűző (5) esküvői ruha (22) esküvői torta (11) esküvőszervező (88) event expo (2) e mail cím (1) fehér galamb (1) fellépő (2) fesztivál (2) fotós (21) fotózás (9) gasztro (1) gasztronómia (3) google (1) google adwords (2) hatékonyság (2) házasság (14) hellókarácsony (3) hostess (1) ingyen (1) internet; (2) internet marketing (2) internet stratégia (4) internet trend (1) iwiw (2) karácsony (8) kastély (29) kastély07 (1) kastélyszálló (7) kiállítás (4) közösségi oldal (1) landing oldal (3) látogatottság növelés (3) likör (1) link (1) linkapcsolat (2) marketing (3) meghívó (1) menyasszonyi csokor (6) menyasszonyi ruha (15) menyasszony tánc (7) mercus (1) milliomos szuletik (1) nászút (13) nyereményjáték (4) önbizalom (1) online (4) online iroda (4) online marketing (5) online mini képzés (1) online pr (1) online public relation (1) online vallalkozas (2) online vállalkozás (1) pálinka (1) pecabot (1) poker (1) ppc (1) program (1) reddit (1) rendezvény (103) rendezvényhelyszín (45) rendezvényhelyszín0 (1) rendezvényszervező (55) rendezvénytechnika (11) rss (1) sütemény (2) svédasztal (4) szerelem (1) színész (1) torkos csütörtök (1) újdonság (2) vásár (2) videós (1) virág (2) virágbolt (1) vőfély (21) web2 (1) web2.0 (1) weboldal (2) webrendezveny.hu (1) zenekar (1) zenész (3)

Stratégiai Partner

Az egyházi és polgári ceremónia fontossága

2009.11.30. 10:00 | megszervező | 1 komment

ImageA régi beidegződések miatt a polgári ceremóniát sokan csak szükséges rosszként élik meg, mások pedig annak ellenére is ragaszkodnak a templomi esküvőhöz, hogy egyébként nemhogy nem templomba járó emberek, de sokszor még csak nem is hívők.Tegyük egy kicsit a helyükre a dolgokat!

 
Azt gondolom, azok, akik a fent említett körülmények között tartanak templomi esküvőt, mélységesen megbántják azokat, akik mindezt komolyan is gondolják, és a mindennapjaikat is kitölti a vallás. Ezt természetesen figyelmen kívül hagyhatjuk, hiszen senki nem fogja rajtunk számon kérni, sőt, sokszor a szüleink is elvárják ezt, de azért mégis. Jól gondoljuk meg, hogy szükségünk van-e arra, hogy házasságunk ilyen felszínes körülmények között kezdődjön!
Sokan a templomi esküvő hangulata miatt ragaszkodnak ehhez a megoldáshoz, hiszen, ahogy feljebb is említettem, a polgári esketés csak a szükséges kötelező, és a templomban próbálják meg kiélni romantikus hajlamaikat. Néhány ember azonban már rájött arra, hogy nem feltétlenül kell, hogy így legyen.
 
Nézzük reálisan az esküvő és a lakodalom menetét! A Nagy Nap alapvetően két részből áll, a ceremóniá(k)ból és a lakodalomból. Kétségtelen, hogy a lakodalmakat vagy esti fogadásokat könnyebb felturbózni egy kis tűzijátékkal, fellépőkkel, kívánságlámpással, lufipostával, gyermekkori képek vetítésével, de ha nem akarunk cirkuszt csinálni a saját esküvőnkből, akkor célszerű megmaradni a max. egy – két meglepetésprogramnál, és hagynunk az embereket kibontakozni az evés-ivás és tánc területén. Hiszen alapvetően a legtöbb ember még mindig enni-inni és mulatni megy a lakodalomba.
 
Ha mégis szeretnénk kiélni romantikus, igényes vagy extravagáns énünket, azt javaslom, koncentráljunk a polgári ceremóniára. Szakadjunk el a múlt századi házasságkötő termes, negyedórás, futószalagos esketéstől. Manapság a trendek is azt mutatják, hogy egyre többen vágynak ennél többre. Gombamód szaporodik azoknak az esküvői helyszíneknek a száma is, ahol felismerték az „all-at-one-place” esküvői szolgáltatás fontosságát. Ez nem jelent mást, mint a mindent egy helyen elvet, azaz: polgári (és szerencsés esetben egyházi) ceremónia, esküvői vacsora vagy lakodalom és igény esetén szállás egy helyen. Ezzel a megoldással máris nagy előrelépést tettünk a házasságkötő termekhez képest.
 
A harmónia és a részletekre való odafigyelés ennél a 20-25 perces eseménynél is nagyon fontos. Szerencsére, a legtöbb anyakönyvvezető veszi a fáradságot, hogy ne sablonos szöveget mormogjon el a mi Nagy Napunkon (legalábbis vidéken ezt tapasztalom), és az esküvőt megelőző főpróbán átbeszélik a Párral a személyes és családi vonatkozásokat, körülményeket.
 
Egy meghatóan romantikus szerelmes vers vagy dal élő előadásban szintén sokkal meghittebbé teszi a ceremóniát, és ha pénztárcánk engedi hárfaművészt vagy vonósnégyest is fogadhatunk. Ha erre nincs módunk, akkor még mindig adottak a lehetőségek egy precíz és személyre szabott zenei forgatókönyv összeállításához, amit nagyon pontosan egyeztetni kell az anyakönyvvezetővel is. Ehhez ne restelljünk profi hangtechnikust vagy dj-t felkérni, akinek a megfelelő kültéri hangosítás nem okoz problémát.
 
Ezután az anyakönyvvezető által megtervezett szöveg alapján válasszuk ki kedvenc szerelmes dalainkat, mely kiváló aláfestő zenéi lesznek a történéseknek. A legtöbb esküvőn az alábbi pontokat szokás ilyen módon kiemelni:

 

  • Vőlegény és menyasszony bevonulása (együtt vagy külön)
  • Gyűrűhúzás, csók
  • Aláírások
  • Szülőköszöntés
  • Koccintás, gratuláció
  • Kivonuló zene
 
Természetesen, még jobb, ha már a bevonulás előtt is szólnak kedvenc dalaink, amíg a vendégek ránk várnak az esküvői pavilonnál vagy anyakönyvvezetői asztalnál.
 
A másik fontos összetevő, hogy az eseményhez méltó környezetet teremtsünk a polgári ceremóniához. Ne fukarkodjunk tehát a textil- és/vagy fénydekorációval és az élővirágokkal. Ez ugyan csupán fél óra az életünkből, de ne felejtsük el, hogy életünk egyik legfontosabb fél órájáról van szó! Tegyük hangsúlyossá ezt az eseményt, hogy felejthetetlen legyen!

 Ha még ennél is többre vágyunk, válasszunk nem megszokott, különleges helyszínt vagy időpontot. Magyarországon annyira sok gyönyörű hely létezik az épített és a természetes környezetben egyaránt, hogy kár lenne leragadnunk a sablonoknál. Az anyakönyvvezetők és a jegyzők évről-évre engedékenyebbek a helyszíni esketések engedélyezését illetően, azonban véletlenül se gondoljuk azt, hogy kötelességük a mi agyafúrt kívánságainkat teljesíteni! J Tekintettel a Házassági Anyakönyv természetére és hivatalos mivoltára, nem neheztelhetünk rájuk azért, ha nem engedik ki az Anyakönyvet a hivatalból. Ezekben az esetekben még mindig kérhetjük a házasságkötés helyszíni megerősítését vagy szertartásvezető segítségét a lebonyolításban. Mindkét módozat lehetővé teszi, hogy vendégeink mit se sejtsenek arról, hogy nem az „igazi” házasságkötésen vesznek részt.

 
A házasságkötés csúcsa pedig – amit a mai napig én tapasztaltam – az az éjszakai vagy esti esküvő a csillagok alatt: tűzijátékkal és lézershow-val, illetve gazdag fény- és textildekorációval megspékelve, ahogy Rátkai Tímea esküvőszervező Függetlenség-napi ceremóniáján is láthattuk. A lehetőségeknek azonban – mint ahogy azt sokszor hallhatjuk esküvői témájú cikkekben – csak a képzeletünk szab határt: úszó és repülő kívánságlámpások, úszómécsesek, fáklyák, tűzzsonglőrök, vagy bármi, amit bele tudunk képzelni egy nyári éjszakába. A lényeg, hogy magunkat adjuk, és vigyünk bele valamilyen pluszt a szertartásba, és esküvőnket máris nagyobb sikerrel varázsoltuk feledhetetlenné vendégeink számára is.

Forrás: eskuvovilag.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megszervezem.blog.hu/api/trackback/id/tr541484280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mennyegzo.hu · http://www.mennyegzo.hu 2010.01.28. 13:43:15

Örülök, hogy tetszett a cikkem, amit az Esküvővilágnak írtam! :-)

Címkék: esküvő esküvőszervező álomesküvő

süti beállítások módosítása