A blogunkról

Bemutatjuk a megszervezem.hu weboldalt, mint rendezvény navigátort!
Minden információt összegyűjtünk, ami jelenleg az interneten van rendezvénnyel, esküvővel kapcsolatban.
A blogon PR cikk megjelenítésére is van lehetőség, de kizárólag a partnereink számára.
Csatlakozzon partnerként!

Címkék

álomesküvő (61) bál (3) báli ruha (1) biofesztivál (2) blog (3) bor (29) borfesztivál (5) catering (3) cégadatbázis (1) ceremóniamester (11) csali (1) csokoládé (1) cukrászda (1) damjanovich (1) dekoráció (11) dilemma (1) eljegyzési gyűrű (4) előadó (2) előadóművész (1) emagazin (2) esküvő (199) esküvői csokor (12) esküvői kitűző (5) esküvői ruha (22) esküvői torta (11) esküvőszervező (88) event expo (2) e mail cím (1) fehér galamb (1) fellépő (2) fesztivál (2) fotós (21) fotózás (9) gasztro (1) gasztronómia (3) google (1) google adwords (2) hatékonyság (2) házasság (14) hellókarácsony (3) hostess (1) ingyen (1) internet; (2) internet marketing (2) internet stratégia (4) internet trend (1) iwiw (2) karácsony (8) kastély (29) kastély07 (1) kastélyszálló (7) kiállítás (4) közösségi oldal (1) landing oldal (3) látogatottság növelés (3) likör (1) link (1) linkapcsolat (2) marketing (3) meghívó (1) menyasszonyi csokor (6) menyasszonyi ruha (15) menyasszony tánc (7) mercus (1) milliomos szuletik (1) nászút (13) nyereményjáték (4) önbizalom (1) online (4) online iroda (4) online marketing (5) online mini képzés (1) online pr (1) online public relation (1) online vallalkozas (2) online vállalkozás (1) pálinka (1) pecabot (1) poker (1) ppc (1) program (1) reddit (1) rendezvény (103) rendezvényhelyszín (45) rendezvényhelyszín0 (1) rendezvényszervező (55) rendezvénytechnika (11) rss (1) sütemény (2) svédasztal (4) szerelem (1) színész (1) torkos csütörtök (1) újdonság (2) vásár (2) videós (1) virág (2) virágbolt (1) vőfély (21) web2 (1) web2.0 (1) weboldal (2) webrendezveny.hu (1) zenekar (1) zenész (3)

Stratégiai Partner

Ismét felértékelődhet a györkönyi bor

2009.12.29. 10:00 | megszervező | Szólj hozzá!

Az elmúlt századokban úgy tartották, hogy csak a györkönyi bor bírja ki a hosszabb utaztatást minőségromlás nélkül. Pesten külön kocsmákban árulták a tolnai bort a múlt század elején. Habár a régi hírnév azóta megkopott, a helyiek mindent megtesznek azért, hogy ez megváltozzon. Egy faluban, ahol annyi borospince van, ahány ház, talán ez nem is lesz olyan nehéz. A múltról, a napi gondokról, a tervekről Száraz Sándor őstermelővel kezdtük a beszélgetést.

 

- Mária Terézia idején svábok települtek ide, akik nagy lehetőséget láttak a szőlőben, és ők kezdték szőlővel foglalkozni. A 19-20. század elején már nagy bortermelő hely volt ez a vidék. Annak idején, még a Nagy-Magyarország idején, sok osztrák borkereskedő járt ide bort vásárolni. Azután jött a nagy változás, a téeszesítés, az ’59-es esztendő, ’60-as évek eleje … Akkoriban sokan elmenekültek Györkönyből a városba dolgozni, és itt maradtak a szőlők, a présházak. Nagyon sok présház tönkrement, és az ültetvények is elgyomosodtak. Az 1970-es években, a termelőszövetkezet mintegy 150-200 hektárnyi szőlőt telepített. Így, hála Istennek fönnmaradt a szőlőművelés. Az ötszáz-valahány pincéből most körülbelül 350 présházat használunk. Néhány évvel ezelőtt bevezették az új rendszerű borászati elszámolásokat, és megismertük az adóraktár fogalmát. Most pedig bajban vagyunk – már akik még idehaza maradtunk falun, és borászattal, szőlészettel foglalkozunk –, mert annyira szigorúak a szabályok, hogy egyszerűen már nem éri meg borral foglalkozni. Oda jutotunk, hogy össze kell fognunk, és közösen próbáljuk rendbe rakni a mi kis szentélyünket, hogy a turistákat tudjunk fogadni.


- Valamikor 2006-ban ültünk először össze, és próbáltuk felvázolni a helyi problémákat, illetve, hogy milyen kiútja lehet a Pincehegynek egy olyan időszakban, amikor a szőlőterület és a bortermelés csökken – eleveníti fel az újrakezdést az egyesület elnöke. - Terveink között szerepel, illetve a tervek már elkészültek egy fedett szabadtéri színpad és egy borkóstolónak az elkészítésére. A Pincehegyen található összes présház felmérését is szeretnénk elvégeztetni egy örökségvédelmi szakemberrel. Ő megállapítaná minden présházról, hogy az beleillik-e a hagyományos pincehegyi képbe, ha nem, akkor miért nem, és milyen fejlesztést, milyen változtatást javasol. Reméljük, hogy terveink nyomán a györkönyi bor, a györkönyi szőlő és a györkönyi borászat is felértékelődik.

 

Forrás: borhirek.blog.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://megszervezem.blog.hu/api/trackback/id/tr841566226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék: bor

süti beállítások módosítása