A blogunkról

Bemutatjuk a megszervezem.hu weboldalt, mint rendezvény navigátort!
Minden információt összegyűjtünk, ami jelenleg az interneten van rendezvénnyel, esküvővel kapcsolatban.
A blogon PR cikk megjelenítésére is van lehetőség, de kizárólag a partnereink számára.
Csatlakozzon partnerként!

Címkék

álomesküvő (61) bál (3) báli ruha (1) biofesztivál (2) blog (3) bor (29) borfesztivál (5) catering (3) cégadatbázis (1) ceremóniamester (11) csali (1) csokoládé (1) cukrászda (1) damjanovich (1) dekoráció (11) dilemma (1) eljegyzési gyűrű (4) előadó (2) előadóművész (1) emagazin (2) esküvő (199) esküvői csokor (12) esküvői kitűző (5) esküvői ruha (22) esküvői torta (11) esküvőszervező (88) event expo (2) e mail cím (1) fehér galamb (1) fellépő (2) fesztivál (2) fotós (21) fotózás (9) gasztro (1) gasztronómia (3) google (1) google adwords (2) hatékonyság (2) házasság (14) hellókarácsony (3) hostess (1) ingyen (1) internet; (2) internet marketing (2) internet stratégia (4) internet trend (1) iwiw (2) karácsony (8) kastély (29) kastély07 (1) kastélyszálló (7) kiállítás (4) közösségi oldal (1) landing oldal (3) látogatottság növelés (3) likör (1) link (1) linkapcsolat (2) marketing (3) meghívó (1) menyasszonyi csokor (6) menyasszonyi ruha (15) menyasszony tánc (7) mercus (1) milliomos szuletik (1) nászút (13) nyereményjáték (4) önbizalom (1) online (4) online iroda (4) online marketing (5) online mini képzés (1) online pr (1) online public relation (1) online vállalkozás (1) online vallalkozas (2) pálinka (1) pecabot (1) poker (1) ppc (1) program (1) reddit (1) rendezvény (103) rendezvényhelyszín (45) rendezvényhelyszín0 (1) rendezvényszervező (55) rendezvénytechnika (11) rss (1) sütemény (2) svédasztal (4) szerelem (1) színész (1) torkos csütörtök (1) újdonság (2) vásár (2) videós (1) virág (2) virágbolt (1) vőfély (21) web2 (1) web2.0 (1) weboldal (2) webrendezveny.hu (1) zenekar (1) zenész (3)

Stratégiai Partner

Barokk kastélyszínház Gödöllőn

2009.11.12. 12:45 | megszervező | Szólj hozzá!

Több mint száz éves álmából ébresztette fel a restaurátorok „csókja” a Gödöllői Királyi Kastély színházépületét. A kastélyszínház egykori létezése ismert volt, helyszíne azonban egészen 1986-ig rejtve maradt. Akkor a felújítási munkák során véletlenül került elő az a darab falfestés, amely felhívta a szakemberek figyelmét a déli szárny épületére.


barokk színház
Képek: www.kiralyikastely.hu


A barokk színház megtalálásának és helyreállításának jelentőségét az adja, hogy Európában ezen kívül csak Dottingholmban (Svédország) és Cesky Krumlovban (Csehországban) maradtak fenn kulisszás-rendszerű barokk színházak (a vicenzai eredete vitatott), ezért világviszonylatban is különleges érték. A kastélyszínház ugyanakkor hazai viszonylatban is színháztörténeti jelentőségű, miután hamarabb nyílt meg, mint a budai várban kialakított Várszínház, így az ország legrégebbi fennmaradt újkori kőszínháza.

 


 

barokk színházbarokk színház


A barok színházat az 1780-as évek elején, Grassalkovich II. Antal idejében alakították ki a gödöllői kastélyban. Grassalkovich Antalnak a pozsonyi palotájában és az ivánkai kastélyában is volt színháza, ott az előadásokat csak meghívóval lehetett megtekinteni. Gödöllőn is idényjelleggel, akkor voltak előadások, amikor a hercegi udvar a kastélyban tartózkodott. A kastélyszínház részére nem emeltek új épületet, hanem a Kardinális Gangnak nevezett -itt volt gróf Migazzi Kristóf váci püspök érseki lakosztálya- háromszintes szárnyból kibontották a födémet és az így nyert hatalmas teret két részre osztva alakították ki a nézőteret és színpadot. A perspektívával való illúzió keltést segítő oldalkulisszákat a színpad alól mozgatták, felülről pedig úgynevezett szuffitákat engedtek le, melyek a színpadmennyezet felső részét takarták. A színházi élményt a térhatású faldíszítés és a nézőtér felé lejtő színpad tette teljessé. Mivel a gödöllői igazi főűri színház volt, így a legtökéletesebb látvány a hercegi páholy középső székeiről volt látható, onnan, ahol a herceg foglalt helyet. Az egész színház nagyjából 100 fő befogadására volt alkalmas. A színház falait klasszicizáló későbarokk, a teret perspektivikusan tágító falfestés díszíti, amelynek maradványait megtalálták a vastag festékréteg alatt.


barokk színház


A kastélyszínházat 1867-ben szüntették meg (de valószínűleg már az 1800-as évek elejétől nem tartottak benne előadásokat). Ekkor helyezték vissza a kiemelt födémek, majd 15 szobát alakítottak ki a visszanyert szinteket. Közel 130 éves téli álomból ébredt újra a színház 2003. augusztus 8-án, amikor Handel Julius Caesar operájának előadása kelt életre a falai között a Magyar Állami Operaház társulatának előadásában.

Forrás: kastely.blogter.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://megszervezem.blog.hu/api/trackback/id/tr261483771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék: kastély

süti beállítások módosítása