A blogunkról

Bemutatjuk a megszervezem.hu weboldalt, mint rendezvény navigátort!
Minden információt összegyűjtünk, ami jelenleg az interneten van rendezvénnyel, esküvővel kapcsolatban.
A blogon PR cikk megjelenítésére is van lehetőség, de kizárólag a partnereink számára.
Csatlakozzon partnerként!

Címkék

álomesküvő (61) bál (3) báli ruha (1) biofesztivál (2) blog (3) bor (29) borfesztivál (5) catering (3) cégadatbázis (1) ceremóniamester (11) csali (1) csokoládé (1) cukrászda (1) damjanovich (1) dekoráció (11) dilemma (1) eljegyzési gyűrű (4) előadó (2) előadóművész (1) emagazin (2) esküvő (199) esküvői csokor (12) esküvői kitűző (5) esküvői ruha (22) esküvői torta (11) esküvőszervező (88) event expo (2) e mail cím (1) fehér galamb (1) fellépő (2) fesztivál (2) fotós (21) fotózás (9) gasztro (1) gasztronómia (3) google (1) google adwords (2) hatékonyság (2) házasság (14) hellókarácsony (3) hostess (1) ingyen (1) internet; (2) internet marketing (2) internet stratégia (4) internet trend (1) iwiw (2) karácsony (8) kastély (29) kastély07 (1) kastélyszálló (7) kiállítás (4) közösségi oldal (1) landing oldal (3) látogatottság növelés (3) likör (1) link (1) linkapcsolat (2) marketing (3) meghívó (1) menyasszonyi csokor (6) menyasszonyi ruha (15) menyasszony tánc (7) mercus (1) milliomos szuletik (1) nászút (13) nyereményjáték (4) önbizalom (1) online (4) online iroda (4) online marketing (5) online mini képzés (1) online pr (1) online public relation (1) online vallalkozas (2) online vállalkozás (1) pálinka (1) pecabot (1) poker (1) ppc (1) program (1) reddit (1) rendezvény (103) rendezvényhelyszín (45) rendezvényhelyszín0 (1) rendezvényszervező (55) rendezvénytechnika (11) rss (1) sütemény (2) svédasztal (4) szerelem (1) színész (1) torkos csütörtök (1) újdonság (2) vásár (2) videós (1) virág (2) virágbolt (1) vőfély (21) web2 (1) web2.0 (1) weboldal (2) webrendezveny.hu (1) zenekar (1) zenész (3)

Stratégiai Partner

Válság a borvonalon is

2009.09.22. 11:20 | megszervező | Szólj hozzá!

A felvásárlók forráshiánya alááshatja a kilátásokat – a termés jó, az árak viszont alacsonyak lesznek, írja mai számában a Világgazdaság. A lap által megkérdezettek szerint jó hír az idei szüret kezdetén az, hogy egyelőre jó minőségűnek ígérkezik az ez évi termés, bár csúcstermésre nem számítanak.

kep

Bár pontos prognózist felelőtlenség lenne adni, reméljük, legalább az időjárás könyörül rajtunk” – mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) a főtitkára. Horváth Csaba a korai fajták, például az Irsai Olivér termése alapján úgy véli: ha nem jön csapadékos időjárás, kevesebb, de jobb minőségű szőlő kerülhet a présbe. Csúcstermésre mindezek alapján nem számít, a becslések szerint a tavalyihoz hasonló menynyiség, 550 ezer tonna mellett várhatóan a 2008-as 3,5 millió hektorliternél kevesebb bor kerülhet a pincékbe.

 

A mennyiség csökkenése azonban vélhetően nem is baj, hiszen komoly gondok jelentkeznek a felvásárlóknál. „Normális feltételekkel szinte lehetetlen hitelhez jutni” – mondta a Világgazdaságnak Horváth Csaba, aki ezzel magyarázta, hogy a nagyobb felvásárlók még meg sem jelentek. Hosszabb távú felvásárlási szerződés nélkül bajban lehetnek a gazdák.

A mindössze másfél hónap alatt csúcsra járó szektorban ez áresést hozhat. Eddig csak a korai szüretelésű illatos szőlőfajták árait lehet tudni; a kelendőbbnek számító szőlőknél a tavalyi 60-70 forintos kilónkénti felvásárlási ár nagyjából maradt. A tömegszőlőknél azonban komoly árzuhanásra számít a szakma, sőt, egyes ágazati becslések szerint a termés harmada a tőkén maradhat. Mindez hosszabb távon azt eredményezheti, hogy a termelők számára a telepítésnél gazdaságosabb lesz az ültetvények felszámolása – véli Horváth Csaba, aki a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. bevonásával folyó hitelgarancia-programot sem látja kielégítőnek.

Eladatlan készletek a pincékben

Sötét képet fest a felvásárlásról Konyári János is, aki szerint a termelők elképesztően alacsony felvásárlási árakra számíthatnak az idén. A tavaly az év bortermelője címet elnyert balatonlellei borász ezt részben a világgazdasági válság miatt visszaesett fogyasztással magyarázta. Konyári János a Világgazdaságnak elmondta: nagyobb készletek ragadtak a pincékben, így nincs tartalék az idei vásárlásra. Összességében a belföldi hordós bor forgalma 20-30 százalékkal esett vissza, ezt a palackos bor, illetve a végtermékek értékesítésénél csak részben tudták kompenzálni – mondta Horváth Csaba.

További gondot jelent az is, hogy a jelenlegi világgazdasági helyzetben a magyar termelők aligha tudják bővíteni határon túli piacukat. Horváth Csaba nem számít arra, hogy éves szinten 600-700 ezer hektoliter fölé emelkedik az ágazat exportja, szerinte reális cél a meglévő piacok megőrzése lehet. Kitörési pontnak tartja ugyanakkor a nem csúcsminőségű termékek forgalmazását, illetve a kelet-európai piacokat, főleg az ukránt és az oroszt.

A gondok azonban itt sem érnek véget: az import szorítása sem szűnik a bortermelők számára. Konyári János szerint olyan borok is forgalomba kerülnek Magyarországon, amelyeket nem a szigorúnak számító magyar bortörvény rendelkezései szerint állítottak elő. Horváth Csaba elmondta: tavaly több százezer hektoliter silány minőségű olasz bor érkezhetett illegális csatornákon az országba, ezt aztán magyarként hozták forgalomba hazánkban.

Ezzel kapcsolatban kedvező tapasztalatokról számolt be Konyári János, aki kiemelte: azzal, hogy a bormarketingre fizetett összegek egy részét ellenőrzésre fordítják, kicsit javult a helyzet. (A 8 forintokból származó bevétel egy része, 40%-a ellenőrzési célokra van elkülönítve. Nagyon megoszlóak a vélemények arról, hogy az ellenőrzés valóban megfelelő módon történik-e – Borravaló szerk.) Problémásnak látja ugyanakkor az európai uniós borreform keretében augusztustól bevezetendő új szabályokat. Ezek például előírják az eredet megjelölés és a földrajzi jelzés megkülönböztetését, vagyis megváltozik az összes borkategória. Mivel a termékek neve szintén megváltozik, új termékleírásokra is szükség lesz. Az új szabályokat érintő végrehajtási rendeletek azonban még nem minden esetben születtek meg. „Kellemetlen, hogy a szüret közepén kell új szabályokat tanulni” – mondta Horváth Csaba.

Forrás: borhirek.blog.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://megszervezem.blog.hu/api/trackback/id/tr191365636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék: bor

süti beállítások módosítása