Esküvői menü és italsor:
Az étterem vagy parti szerviz a házasulandók felvázolt elképzelései alapján általában komplett menüajánlatokkal áll elő, amelyek azonban mindig módosíthatók illetve kiegészíthetők, hogy végül megszülessen a tökéletes, minden igényt kielégítő, végleges menüsor. Esküvői menü esetében a három fogás minimumnak (előétel, főétel, desszert), az öt fogás átlagosnak tekinthető, hét fogásnál többet pedig, legyen bármilyen kifinomult is a menüsor, nem igazán szoktak tálalni. Fontos, hogy a végleges döntésre legalább néhány héttel az esküvő előtt sor kerüljön, illetve, hogy a későbbi meglepetések elkerülése érdekében a menüajánlat mellett a részletes költségajánlatot is kapjanak a megrendelők.
Vidéken ma is nagy hagyomány, hogy ebédre vagy vacsorára a leves igazi tyúkhúsleves csigatésztával. A leves után pedig a töltött káposzta sem maradhat el, mellette pedig általában több fajta pörköltből (birka, sertés, marha) válogathatnak a vendégek, köretnek a főtt burgonya a legelterjedtebb. Természetesen a pörköltek elengedhetetlen velejárója a vegyes savanyúság, valamint a friss fehér kenyér. 23 órától éjfélig a tortáké a főszerep. Éjfél után a különböző sülteket szokás felszolgálni. A fő fogások között csipegetni való kerül az asztalra: sós és édes sütemények. A modern esküvőknél is találkozunk olyan menüsorral, ahol megtartják a fenti hagyományt, csak kiegészítik egy - két dologgal: például manapság nagyon divatos, hogy töltött káposzta és pörköltek helyett a sültek kerülnek terítékre a főmenüben, a köretek is változatosak.
Egy esküvői vacsorát megelőzően általában a vendégeket egy pohár itallal várják érkezéskor. Legtöbb esetben ez egy ún. welcome drink-et jelent, amivel lehet koccintani az ifjú pár egészségére, de emellett természetesen opcióként alkoholmentes italokat is fel kell szolgálni. A vacsora alatti és utáni időszakban az italfogyasztás több tényezőtől is függhet: meddig maradnak a vendégek, milyen a vendégösszetétel (sok a gyerek, sok az idős vendég), milyen az idő, stb. Javasolt összeállíttatni egy fix áras italcsomagot a vendégeknek. Ebben az esetben a rendezvény idejére, vagy 4-5 órás időtartamra a vendégek a megbeszélt italcsomagból korlátlanul fogyaszthatnak.
Forrás: eskuvoszervezes.blogter.hu