Az esküvői fogadás és szerviz fajtái:
Az esküvői rendezvény elkerülhetetlen velejárója a vendéglátás. Régebben elképzelhetetlen lett volna, hogy az esküvőt Magyarországon ne egy hamisítatlan lagzi kövesse, azonban manapság ide is begyűrűzött a trend, vagyis több típusú vendéglátás közül választhatnak a párok.
· Szűkebb költségvetés esetén a koktélparti remek megoldásnak tűnik, mégis inkább a „drága” esküvők sajátja, amikor a pár első körben a teljes násznépet egy koktél partin látja vendégül, majd a kiválasztottak számára nagyszabású esküvői vacsorával készülnek.
· Az esküvői fogadás a magyar lagzi angolszász, divatossá vált változata: látványos és elegáns rendezvényforma. A 8-10 óra időtartamra tervezett vacsora vendégei 10-12 személyes körasztalok mellett ülve fogyaszthatják el a felszolgált bőséges vacsorát. Az esküvői vendéglátás hagyományos változata továbbra is népszerű, amelynek az asztalra kerülő ételek és italok képezik az alapját.
· Az ültetett vendégfogadás mellett ma már egyre elterjedtebb a büfé (svédasztal) alkalmazása vagy a kettő kombinációja.
A hagyományos ültetett vendéglátás előnye, hogy a fogások tálalásáról és leszedéséről, a vendégek kényelméről és egyéb igényeiről személyzet gondoskodik. Hátrányai az ülésrend, aminek megtervezése esetenként komoly fejtörést okozhat, illetve a személyzet alkalmazásából adódó magasabb költségek.
A büfés és svédasztalos vendéglátás esetében minden vendég ízlése szerint és tetszőleges mennyiségben válogathat a kínált ételek között, ami különösen jó megoldás a különböző ételallergiában szenvedők, diétázók és vegetáriánusok számára. Merészebben választhatók egzotikus fogások is a menüsorba, hiszen nem kötelező mindenkinek vennie belőle. A kevesebb személyzet miatt költségtakarékosabb, lendületet visz a vendéglátásba és elősegíti a vendégek közötti kommunikációt. Hátrányai, hogy ha kevés asztalon kerül tálalásra a menü, hosszú sorok alakulhatnak ki és így időben nagyon elhúzódhat az étkezés, illetve hogy a büfé fogadáshoz nem szokott vendégek számára könnyen gazdátlannak és szervezetlennek tűnhet a vendéglátás e formája.
Mivel valószínűleg a vendégek nagy része a hagyományos ültetett vendégfogadásokhoz szokott, érdemes egymással kombinálva alkalmazni a vendégfogadás fent említett két változatát. Ebben az esetben az előétel, a levest a személyzet szervírozza az asztaloknál, majd a meleg büfé asztalaihoz invitált vendégek a kínált fogásokból maguk állíthatják össze a folytatást.
Forrás: eskuvoszervezes.blogter.hu