Destillata 2009: Elsöprő magyar pálinkagyőzelem
Nemzetközi párlatvilágbajnok lett az Agárdi Pálinkafőzde
A világ legjobb párlatai és pálinkái a hagyományokhoz híven idén is megmérették magukat a bécsi Destillatán, a mértékadó nemzetközi párlatversenyen. A 13 országból érkező 188 főzde közül az összesített győztes magyar lett: az „Év Főzdéje”, a „Nemzetgyőztes” és az „Év Főzőmestere” címeket az Agárdi Pálinkafőzde nyerte el.
Magyarországról 4 pálinka nyerte el az „Év Pálinkája” címet, továbbá 5 arannyal, 32 ezüsttel, 55 bronzéremmel és több különdíjjal tértek haza főzdéink. A magyar nevezők díjait szerdán Gráf József FVM miniszter, Wolfgang Lukas, a Destillata igazgatója és Panyik Gáborné dr., a Pálinka Céh Egyesület elnöke adta át a Művészetek Palotájában.
Idén 18. alkalommal rendezte meg Ausztria a Destillata párlatversenyt, amelyre 13 országból (Argentínából, Ausztráliából, Ausztriából, Görögországból, Hollandiából, Magyarországból, Németországból, Olaszországból, Svájcból, Svédországból, Szlovákiából, Thaiföldről és Új-Zélandról) több mint 1600 mintát küldtek, hogy azokat a nemzetközi szakmai zsűri értékelje.
A március 13-án Bécsben kihirdetett kóstolás és minősítés során hatalmas verseny alakult ki a főzdék és az országok között, különösen az érdemi kategóriákban. A Destillata 2009 szakmai zsűrijének értékelése alapján a legrangosabb elismerést, vagyis az „Év Főzdéje 2009” (Destillerie des Jahres 2009) arany fokozatát, valamint a magyarországi „Nemzetgyőztes” (Nationalsieger)* címet az Agárdi Pálinkafőzde nyerte el, az „Év Főzőmestere” pedig Vértes Tibor, az Agárdi Pálinkafőzde egyik tulajdonosa és főzőmestere lett. Vértes Magyarországon és külföldön egyaránt elismert szakértő kóstoló és főzőmester. A kitüntető cím elnyerése egyúttal azt jelenti, hogy tapasztalatainak és a pálinkakultúra megteremtése iránti elkötelezettségének köszönhetően a szakma élvonalából is kiemelték, vagyis 2009-ben őt választották a világ legjobbjának.
„A Destillata történelmében negyedszer kerül nem Ausztriából származó főzdéhez ez a cím, és idén első alkalommal viheti el magyarországi mesterműhely ezt, a szakmában világbajnoki éremnek számító díjat – hangsúlyozta Wolfgang Lukas, a Destillata verseny igazgatója.
A Destillata érmekből 96 a magyar nevezők munkáját dicséri. Ezek közül 4 pálinka nyerte el az „Év Pálinkája” (Edelbrände des Jahres) címet. Emellett 5 arannyal, 32 ezüsttel és 55 bronzéremmel tértek haza a magyarok. Ezekre a sikerekre annál is inkább büszkék lehetünk, mert míg a 188 főzde több mint fele (101) Ausztriából érkezett, hazánkból mindössze 20 főzde mérette meg pálinkáit.
elelmiszer.hu
Éremtábla a magyar indulókról:
Az Agárdi Pálinkafőzde érmei és díjai 2009-ben a Destillatán
Az „Év Főzdéje”
Az „Év Főzőmestere”
„Nemzetgyőztes”
3 db az „Év Pálinkája”: Szilva Pálinka Barrique 2006, Bokodi Cabernet Franc Törköly Pálinka 2008, Vadszeder Pálinka 2008
1 db aranyérem: Irsai Borpárlat 2008
1 db ezüstérem: Szomolyai Cseresznye Pálinka 2008
7 db bronzérem: Cigánymeggy Pálinka 2008, Erdei Meggy Pálinka 2008, Szilva Pálinka 2008, Kajszibarack Pálinka 2008, Piros Vilmoskörte Pálinka 2008, Tokaji Sárgamuskotály Törköly Pálinka 2006, Sörpárlat Pálinka 2008
Matheus Pálinkaház Kft.: 1 arany, 5 ezüst és 4 bronz
Johanna Kft. - GUSTO Pálinkák: 1 arany, 2 ezüst és 2 bronz
Brill Pálinkaház Kft.: 4 ezüst és 4 bronz
Zimek Manufaktúra: 1 arany, 6 ezüst és 7 bronz
Bolyhos és Fia Bt.: 4 ezüst és 1 bronz
Miskolci Likőrgyár Zrt. Prekop Pálinkafőzde: 2 ezüst és 5 bronz
Vecse Komplex Kft.: 3 ezüst és 3 bronz
Pelle Párlatház Kft.: 1 ezüst és 4 bronz
Vitalis Kft.: 1 az Év Pálinkája és 2 bronz
Boldogkő-Fruit Kft. – BESTILLO: 4 bronz
Kisrét Manufaktúra Kft.: 3 bronz
Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft.: 1 ezüst és 1 bronz
VÁRDA-DRINK Zrt.: 1 arany és 1 ezüst
Gombosi Pálinkafőző Kft.: 4 bronz
Zsindelyes Pálinkafőzde Kft.: 3 bronz
Drink Hungária Kft.: 1 ezüst
Tarpa Manufaktúra Kft.: 1 bronz
Pannonhalmi Pálinkárium: 1 ezüst (likőr kategóriában)
Forrás: elelmiszer.hu