A blogunkról

Bemutatjuk a megszervezem.hu weboldalt, mint rendezvény navigátort!
Minden információt összegyűjtünk, ami jelenleg az interneten van rendezvénnyel, esküvővel kapcsolatban.
A blogon PR cikk megjelenítésére is van lehetőség, de kizárólag a partnereink számára.
Csatlakozzon partnerként!

Címkék

álomesküvő (61) bál (3) báli ruha (1) biofesztivál (2) blog (3) bor (29) borfesztivál (5) catering (3) cégadatbázis (1) ceremóniamester (11) csali (1) csokoládé (1) cukrászda (1) damjanovich (1) dekoráció (11) dilemma (1) eljegyzési gyűrű (4) előadó (2) előadóművész (1) emagazin (2) esküvő (199) esküvői csokor (12) esküvői kitűző (5) esküvői ruha (22) esküvői torta (11) esküvőszervező (88) event expo (2) e mail cím (1) fehér galamb (1) fellépő (2) fesztivál (2) fotós (21) fotózás (9) gasztro (1) gasztronómia (3) google (1) google adwords (2) hatékonyság (2) házasság (14) hellókarácsony (3) hostess (1) ingyen (1) internet; (2) internet marketing (2) internet stratégia (4) internet trend (1) iwiw (2) karácsony (8) kastély (29) kastély07 (1) kastélyszálló (7) kiállítás (4) közösségi oldal (1) landing oldal (3) látogatottság növelés (3) likör (1) link (1) linkapcsolat (2) marketing (3) meghívó (1) menyasszonyi csokor (6) menyasszonyi ruha (15) menyasszony tánc (7) mercus (1) milliomos szuletik (1) nászút (13) nyereményjáték (4) önbizalom (1) online (4) online iroda (4) online marketing (5) online mini képzés (1) online pr (1) online public relation (1) online vallalkozas (2) online vállalkozás (1) pálinka (1) pecabot (1) poker (1) ppc (1) program (1) reddit (1) rendezvény (103) rendezvényhelyszín (45) rendezvényhelyszín0 (1) rendezvényszervező (55) rendezvénytechnika (11) rss (1) sütemény (2) svédasztal (4) szerelem (1) színész (1) torkos csütörtök (1) újdonság (2) vásár (2) videós (1) virág (2) virágbolt (1) vőfély (21) web2 (1) web2.0 (1) weboldal (2) webrendezveny.hu (1) zenekar (1) zenész (3)

Stratégiai Partner

Irány az oltár! - 10 híres esküvős film

2009.03.19. 10:00 | megszervező | Szólj hozzá!

   
Híres esküvőkA csajok háborúja címmel nemrég került a mozikba egy új esküvős film. Ennek kapcsán áttekintettük, milyen filmek születtek korábban ebben a témában, illetve melyek a legemlékezetesebb filmben látott esküvős jelenetek. Mivel nemcsak Hollywood, de a nézők is imádják ezt a kimeríthetetlen témát, volt miből válogatni, nem is volt olyan könnyű kiválasztani a 10 legjobbat.


Az Ez történt egy éjszaka, Az örömapa, a Nászok ásza, az Ünneprontók ünnepe, az Álljon meg a nászmenet, vagy a közelmúlt hatalmas mozis sikere, a Mamma Mia! mind e témakör jól sikerült darabjai. Valószínüleg sokunk agyába bevésődött a Keresztapa esküvős jelenete, vagy az, ahogy a Született gyilkosokban Mickey és Mallory egy hídon egyszerre kötnek vérszerződést és házasságot. És ezek még csak azok a filmek, amik eszembe jutottak, de végül nem kerültek fel a listára. Jöjjön tehát kronológiai sorrendben a top tíz.

Philadelphiai történetPhiladelphiai történet - 1940

A Philadelphiai történet maga is egy zseniális, csavaros történet - a forgatókönyvet Oscar-díjjal jutalmazták és 2006-ban beválogatták a 101 legjobb forgatókönyv közé -, de az is érdekes történet, ahogy elkészült a film. Katharine Hepburn életében valódi fordulat volt, hiszen a kritikusok már úgy emlegették, mint Hollywood „kassza-gyilkosát”. Ám ekkor a Broadwayn hatalmas sikert aratott a Philadelphiai történettel, amit Philip Barry külön neki írt. Hepburn megvette a filmkészítés jogait, felkereste George Cukort hogy rendezze meg, és a casting nehézségeit is levette a válláról, hiszen kerek perec megmondta, hogy Cary Granttel és James Stewarttal akar játszani. Ez némileg problémás volt, mert a rendező nem volt túl jóban Cary Granttel, hisz Cukort állítólag azért rúgták ki az Elfújta a szél rendezői székéből, mert Grantet irritálta, hogy Cukor homoszexuális. A filmet végül mégis összehozták, még nagyobb siker lett, mint a színdarab volt, James Stewart Oscart, Katharine Hepburn pedig egy Oscar-jelölést kapott érte.

Diploma előttDiploma előtt - 1967

Mike Nichols Oscar-díjas, kultikus filmje, amely elindította a sztárrá válás útján Dustin Hoffmant, és hallhatatlan slágerré tette a Simon and Garfunkel dalait (Mrs. Robinson, The Sounds of Silence) utolsó öt perce miatt került be a listába. A menyasszonyszöktetős jelenet - amikor a Mrs. Robinsonnal kavaró Ben rájön, hogy mégis szerelmes az éppen máshoz hozzámenni készülő Elaine-be, Mrs. Robinson lányába - olyan híres lett, hogy azóta is rengeteg film idézi, utal rá, és számos paródiája is készült.

A végleges színészcsapat összeállítása során sok alternatíva felmerült. Ben szerepét eredetileg Warren Beatty-ra osztották, ám ő inkább a Bonnie és Clyde főszerepe mellett döntött. Elaine esetében Natalie Wood került szóba, Mrs. Robinson szerepét pedig legelőször, amikor 1962-ben elkezdtek dolgozni a sztorin, Marilyn Monroe-ra akarták osztani, később Doris Day neve is felmerült. A végleges felállás annak ellenére maximálisan bevált, hogy Hoffman 29 évesen játszotta a frissdiplomást, Anne Bancroft, aki a filmben körülbelül nála 20 évvel idősebb nőt alakított, az életben mindössze 6 évvel volt idősebb, és az ő lányát játszó Katharine Ross pedig csak 9 évvel volt fiatalabb, mint Bancroft.

A SzarvasvadászA Szarvasvadász - 1978


Michael Cimino filmjének esküvős jelenete nem csak - sokak szerint aránytalan - hosszúsága miatt került be a válogatásba. Érdekesség, hogy a jelenet forgatása is sokáig, öt napig tartott, az esküvőn szereplő templomi kórusnak pedig összesen ötvenszer kellett elénekelnie a szertartáson elhangzó dalt, mire minden tökéletes volt. Az aprólékos precizitással bemutatott ortodox ukrán ceremónián - Steven esküvőjén (John Savage) - a három részeg barát, Michael (Robert de Niro), Steven és Nick (Christopher Walken) már "kalandjukra", a vietnámi háborúra készülődnek. Sejtelmük sincs, mire vállalkoznak, értetlenül figyelik és dühödten cukkolják a forgatagban felbukkanó mogorva, hallgatag veteránt. Nick megkéri Linda (Meryl Streep) kezét, fel sem merül benne, hogy esetleg nem tér vissza Vietnámból. Az idill közepén emlékezetes utalás a háborúra, amikor a vőlegény és a menyasszony a színpadon állva közös pohárból isszák a vörösbort, amiből néhány csepp a menyasszony fehér ruhájára folyik.

Muriel esküvőjeMuriel esküvője - 1994

Ki az a színésznő, aki minden további nélkül képes egy szerep kedvéért tetemes mennyiségű hájat magára szedni? Legtöbbünknek Renee Zellweger jutna eszébe elsőre, pedig Toni Colette is megcsinálta: 18 kilót hízott, hogy eljátssza a kövér, unatkozó, frusztrált, ABBA-függő Muriel Heslopot, akinek szent meggyőződése, hogy a boldogsághoz vezető egyetlen út a házasság. Aztán persze rájön, hogy nem. Zellweger egyébként nemcsak a legismertebb, szerep kedvéért elhízott sztár címkéjét happolta el Collette elől. Colette azért nem vállalta Bridget Jones szerepét, mert éppen a Broadwayn játszott, és nem fért volna bele az idejébe. Pedig, ha a színház helyett akkor a mozit választotta volna, talán nem utasítják el a Chicago castingján azzal az indokkal, hogy nem elég ismert színész. Így Roxie Heart szerepét megint csak nem ő, hanem Renee kapta. Ez a pech.

Négy esküvő egy temetésNégy esküvő egy temetés - 1994

Amikor Richard Curtis lapozgatta a naplóját és tíz év alatt összesen 72 esküvőt számolt össze, amin részt vett, úgy döntött ez jó alap lehet egy filmhez. Egy bizonyos kort elérve mindenki konstatálja, hogy barátai körében "járványszerűen terjed" a házasságkötés "mániája", és gyakorlatilag a nyár összes hétvégéjét lagziban tölti. Nem nehéz tehát beleélni magunkat Charles (Hugh Grant) helyébe. De a Négy esküvő, egy temetés nem csak azért olyan élvezetes, mert nagyon ismerős és életszagú szituációkat ábrázol. Zseniális színészi gárda, iszonyú szórakoztató humor, a romantikus csöpögés, a burleszk, és a dráma nagyon jó arányú keverése. Talán csak egy film csinálja ezt legalább ilyen jól, ha nem jobban: az Igazából szerelem, de erről a filmről majd kicsit később lesz szó.

Oltári nőOltári nő - 1999


Garry Marshall 9 évvel a Micsoda nő! után megpróbálta megismételni a sikert, azt hitte ehhez elég, ha újból egy párt csinál Richard Gere-ből és Julia Robertsből. Ebben a filmben a házasság témáját megint egy új megvilágításban láthatjuk: Maggie, aki már háromszor hitte azt, hogy megtalálta az igazit, és háromszor futott el az esküvőről az utolsó pillanatban, most negyedjére is készül elkövetni ugyanazt a hibát, de szerencsére a sztorira éhes újságíróból, szerelmes lovaggá váló Ike ráébreszti, hogy ahhoz, hogy rájöjjön, kihez akar hozzámenni, először arra kell rájönnie, kicsoda is ő valójában. Persze túlzás lenne azt állítani a filmről, hogy pszichológiai mélységekben boncolgatja a témát. Az Oltári nő sem a kritikusok szemében, sem a jegypénztáraknál nem ért el akkora sikert, mint elődje – a Micsoda nő! 464 millió dolláros bevételével szemben "csak" 152 milliót.

Bazi nagy görög lagziBazi nagy görög lagzi - 2001

Mindig nagyokat nevetünk, amikor egy barátnőm feleleveníti, hogyan sandított újdonsült amerikai sógora a családi ebédnél az asztalra tett magyar húslevesre, amiből csirkelábak kandikáltak kifelé. A kultúrák házasság általi találkozása számtalan poént tartogathat, erre érzett rá Tom Hanks is. Vagy inkább Hanks felesége, állítólag ő hívta fel férje figyelmét Nia Vardalos egyszemélyes színházi show-jára, aminek alapján elkészült a Bazi nagy görög lagzi. Nia Vardalos, a film főszereplőnője elsőre letette a telefont, amikor Tom Hanks megkereste azzal az ötlettel, hogy elvállalná a színdarab megfilmesítésével kapcsolatos produceri munkákat. Nia azt hitte csak viccel vele valaki. Pedig komoly volt a dolog. Mint ahogy az a pénzmennyiség is elég komoly, amennyit ez az összesen 5 millió dollárból összehozott film bevételként elkönyvelhetett: világviszonylatban 368 millió dollárt. A legnagyobb bevételű független filmek listáján a Blair Witch Project rekordját megdöntve az első helyre került, és tartotta is magát egészen 2004-ig, amikor Mel Gibson Passiója túlszárnyalta sikerét.

Esküvő monszun idejénEsküvő monszun idején -2001

Mira Nair vonzódik a buja, színekben és hangulatokban gazdag, látványos filmekhez. Az Esküvő monszun idején előtt készítette el a Káma-Szútrát és utána pár évvel vászonra vitte Rebecka Sharp történetét, a Hiúság vásárát.

Esküvős mozijának fő vonzereje egzotikumában rejlik. Egzotikus hely, egzotikus szokások, varázslatos zene, szerelmi bonyadalom. Ami a cselekményt illeti a tradíció találkozik/szembekerül a modernnel, ami pedig magát a filmet, Bollywood találkozik Hollywooddal. Következésképp kapunk egy nyugati néző számára is abszolút emészthető, művészi képekből felépített közönségfilmet. Élménynek élmény, de az Arany Oroszlán talán azért talán túlzás volt.

Igazából szerelemIgazából szerelem - 2003

Talán túlzás egy listába két Richard Curtis által írt filmet is feltenni, de képtelen voltam kihagyni az Igazából szerelem esküvői jelenetét: a vőlegény már-már fellélegzik, hogy barátja és tanúja nem iktatott be semmilyen turpisságot a szertartásba, amikor egy kórus váratlanul elkezdi énekelni az All you need is love-ot, majd a násznép közé bújtatott zenész barátok is fokozatosan beszállnak a mókába.



Aztán persze kiderül, hogy a spéci nászajándék inkább felfogható szerenádként, amit a szerencsétlen, reménytelenül szerelmes tanú annak a nőnek ad, aki az orra előtt ment hozzá máshoz. De ez csak egy a film számtalan szerelmi szála közül. Zseniális, ahogy Richard Curtis - aki a filmet nemcsak írta, de rendezte is -, szövi, fonja, csűri-csavarja ezeket a szálakat. A Négy esküvő, egy temetés után ismét sikerült neki létrehozni egy sztárszínészektől hemzsegő, vállalhatóan giccses, romantikus vígjátékot, ami képes arra, hogy a néző ugyanúgy sírva nevessen egy temetés képein, mintha egy esküvőt nézne.

ill BillKill Bill 1 és 2 - 2003-2004

Annál emlékezetesebb esküvőt nehéz elképzelni, mint amelyiken lemészárolják az összes résztvevőt, majd a földön nyöszörgő vérben úszó menyasszonyba még a biztonság kedvéért beleküldenek egy golyót. Persze minden Tarantino rajongó tudja, hogy, amit láttunk valójában nem az esküvő volt, csak annak a próbája és persze a menyasszony sem halt meg, csak kómába esett 4 évre. Az esküvői mészárlás, ami az egész bosszú história elindítója, és amelynek részleteit csak a második részből ismerjük meg, pontosan szerkesztett, leginkább western filmes sémákkal dolgozó fekete-fehér képekben pereg le előttünk. A semmi közepén álló kis kápolna képe, Uma Thurman ruhájának, hajának rebbenése a szélben, a templomból kifelé sétáló nő arcáról hirtelen lefagyó mosoly, ahogy a férfi és a nő lépésenként közelíti meg egymást, ahogy a kamera felváltva ad be közeliket egyikük majd másikuk arcáról - mindezek olyan sűrűvé teszik a hosszú jelenetet, hogy öröm nézni.

 

Forrás: eskuvovilag.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://megszervezem.blog.hu/api/trackback/id/tr921009182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék: esküvő esküvőszervező esküvői ruha álomesküvő esküvői csokor

süti beállítások módosítása