A blogunkról

Bemutatjuk a megszervezem.hu weboldalt, mint rendezvény navigátort!
Minden információt összegyűjtünk, ami jelenleg az interneten van rendezvénnyel, esküvővel kapcsolatban.
A blogon PR cikk megjelenítésére is van lehetőség, de kizárólag a partnereink számára.
Csatlakozzon partnerként!

Címkék

álomesküvő (61) bál (3) báli ruha (1) biofesztivál (2) blog (3) bor (29) borfesztivál (5) catering (3) cégadatbázis (1) ceremóniamester (11) csali (1) csokoládé (1) cukrászda (1) damjanovich (1) dekoráció (11) dilemma (1) eljegyzési gyűrű (4) előadó (2) előadóművész (1) emagazin (2) esküvő (199) esküvői csokor (12) esküvői kitűző (5) esküvői ruha (22) esküvői torta (11) esküvőszervező (88) event expo (2) e mail cím (1) fehér galamb (1) fellépő (2) fesztivál (2) fotós (21) fotózás (9) gasztro (1) gasztronómia (3) google (1) google adwords (2) hatékonyság (2) házasság (14) hellókarácsony (3) hostess (1) ingyen (1) internet; (2) internet marketing (2) internet stratégia (4) internet trend (1) iwiw (2) karácsony (8) kastély (29) kastély07 (1) kastélyszálló (7) kiállítás (4) közösségi oldal (1) landing oldal (3) látogatottság növelés (3) likör (1) link (1) linkapcsolat (2) marketing (3) meghívó (1) menyasszonyi csokor (6) menyasszonyi ruha (15) menyasszony tánc (7) mercus (1) milliomos szuletik (1) nászút (13) nyereményjáték (4) önbizalom (1) online (4) online iroda (4) online marketing (5) online mini képzés (1) online pr (1) online public relation (1) online vallalkozas (2) online vállalkozás (1) pálinka (1) pecabot (1) poker (1) ppc (1) program (1) reddit (1) rendezvény (103) rendezvényhelyszín (45) rendezvényhelyszín0 (1) rendezvényszervező (55) rendezvénytechnika (11) rss (1) sütemény (2) svédasztal (4) szerelem (1) színész (1) torkos csütörtök (1) újdonság (2) vásár (2) videós (1) virág (2) virágbolt (1) vőfély (21) web2 (1) web2.0 (1) weboldal (2) webrendezveny.hu (1) zenekar (1) zenész (3)

Stratégiai Partner

A jó pálinka titka

2009.02.24. 10:54 | megszervező | Szólj hozzá!

Esküvőre jó pálinka.

A tél a pálinkafőzés szezonja. Legalábbis így volt ez évszázadokon keresztül. Ma már augusztustól májusig tart a főzési időszak.

A pálinka készítésének módja azonban változatlan. Sőt, a szakértők azt mondják, csak akkor jó a pálinka, ha tisztított alapanyagból, fatüzeléssel, rézüstben készül a párlat.

Műanyag hordók sorakoznak a kokadi szőlőskert egyik pajtájánál. Mégsem a borkészítés kellékei ezek. Cefretárolók. Ebben érlelik a gazdák és hozzák a pálinka alapanyagot a főzőmesterhez. Évszázadok óta így van ez telente, hiszen hagyományosan a tél a párlat készítés ideje.


Preku Gyula: Ez azért volt így, mert itt, Kokadon is el voltak foglalva az emberek a mezőgazdasági munkával, kézzel szedték a kukoricát, le kellett vágni a kórót, a kukoricának a szárát. A répát bevermeltük, a burgonyát, a tököt leszedtük, hogy amikor jött hideg, meg ne fagyjon, és emiatt a pálinkafőzés kitolódott, inkább télen főzték a pálinkát az emberek.

Ez pedig már a kitöltött cefre. Nem túl kellemes látvány. Nem más ez, mint erjesztett gyümölcs. Már ennél a folyamatnál eldől, milyen lesz a pálinka. Egy titka van a jó párlatnak: csak érett, jó minőségű gyümölcsből lehet jó cefrét készíteni, és csak tisztán kezelt edényben lehet megfelelő hőfokon erjeszteni.

Preku Gyula: Az a lényeg, ha időben ki van erjedve ez az anyag, akkor virágos, ecetes nem lehet, mert ha penészes, a penész bemegy a párlatba, és akkor az kiérzik a pálinkán, Úgyhogy egy a lényeg, hogy ilyen tisztán kezelt, érett, jó gyümölcsből lehet príma pálinkát főzni.

A pálinka készítésnél a tisztaság azért fontos, mert például a talajról felszedett és nem tisztított gyümölccsel káros, ízt rontó baktériumok kerülhetnek az alapanyagba, és így fogyaszthatatlan lehet az ital. Az sem mindegy a pálinkafogyasztók szerint, hogy milyen főző berendezéssel készül a párlat. Itt a rézcsőnek mint katalizátornak és a fatüzelésnek van szerepe.

Preku Gyula: Ez egy hagyományos szeszfőző berendezés. Ahogy 100 évvel ezelőtt is, itt most is fával történik a tüzelés. A fával fűtés több időt vesz igénybe, de azért szeretjük, mert állítólag így jobb pálinka készíthető.

Ha minden rendben van, és a másfél órás melegítés után eléri a kellő hőfokot az üstben az alapanyag, kezdődhet a főzés.

Preku Gyula: Amikor megérkezik a cefre, betesszük a főzőüstbe, ami egy lepárló berendezés. A lepárlás két folyamatból áll, először jön az elgőzölögtetés. Az elgőzölögtetésnek az lényege, hogy amikor a eljön forráspontot, akkor gőz formájában a sisakban összegyűl a gőz, a szeszpára csövön felmegy. A másik folyamat pedig a cseppfolyósítás. Amikor a szeszpára a csövön felmegy, utána a hideg víz által kezdőik a cseppfolyósítás, mikor folyadék formájába lejön az anyag, ezt nevezzük alszesznek. Ennek az alszezsnek az alkoholfoka 20-30 között van. Ezt anyagot le kell finomítsuk, mert itt kétszeres lepárlás történik.

Vagyis az alapszeszt ismét főzik. Akkor már az úgynevezett finomító üstbe kerül a párlat. Itt újraindul a folyamat.

Preku Gyula: Mivel az alkoholnak 78,3 a forráspontja, emiatt az alkoholnál hamarabb megindul a párlás, mint a víznél, s ezért van az, hogy a hűtőkészüléken keresztül itt már cseppfolyós állapotban a pálinkát nyerjük.

A pálinkát nem szabad azonnal fogyasztani. Ilyenkor még nyers a párlat. Azt mondják a szakértők, hogy mint a jó bort, a pálinkát is pihentetni kell. Ez 3 hónapot vesz igénybe, utána jöhet az ízlelgetés.

 

Forrás: borhirek.blog.hu

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://megszervezem.blog.hu/api/trackback/id/tr14957999

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pálinka kisokos 2011.08.15. 10:03:29

> A pálinka nem holmi nagyipari termelés végeredménye, és nem is a gyáróriások tömegterméke. A pálinka a magyar gasztronómia különlegessége, a pálinkafogyasztás nemzeti sajátosságunk, kultúránk része. A pálinka története Az 1300-as években kezdet...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék: esküvő rendezvény esküvőszervező álomesküvő

süti beállítások módosítása