Mézes-mázas esküvők
Van egy nagyon jó mézeskalácsosunk, akivel szívesen dolgozunk együtt, mert igazán jópofa dolgokat tud készíteni mézeskalácsból.
Hogyan kapcsolódik a mézeskalács az esküvőhöz? Elsősorban köszönetajándékként. Érdekes dolog ez, hiszen maga a köszönetajándék nem magyar hagyomány. Európa számos országában messzire nyúlnak a köszönetajándék, emlékajándék gyökerei: már az ókori görög és római időkben szokás volt, hogy az ifjú pár 5 szem mandulát ajándékozott a násznépnek, amelyek a házasság 5 fő elemét jelképezték: egészség, jólét, boldogság, termékenység és hosszú élet.
XIV. Lajos korában nemes anyagból készült dobozkákban kristálycukrot ajándékoztak a vendégeknek – innen ered a „bonbonier” kifejezés.
A magyar esküvői hagyományok között is szerepel ugyan az ajándékozás, melyről azt tartották, hogy szerencsét hoz a házasságra, de nem külön ajándéktárgyakat, hanem maradék süteményt, tortát csomagoltak a távozó vendégeknek.
Napjainkban a köszönetajándék – mint számos más, külföldi szokás – begyűrűzött a magyar esküvői hagyományok közé. Édességet (mandulát, bonbont, cukorkát) tüllbe, szaténba csomagolva; vagy apró tárgyakat, pl. gyertyát, szappant, fényképet szokás ajándékozni.
A mézeskalács speciális abból a szempontból, hogy a magyar hagyományt ötvözzük a külföldi szokásokkal, és köszönetajándékként adjuk.
A mézeskalács-köszönetajándék lehet natúr, színes, figurás – általában az ifjú pár nevével.
Rusztikus, vagy magyaros (hagyománytisztelő) esküvőkre mi mindig javasoljuk a mézeskalácsot!
A másik kedves esküvői édességem a „pergelt torta”… Szolnok megyéből származom, ahol a mai napig szokás ilyen dísztortát készíteni az ifjú pár számára!
Hogy mi is a pergel torta – vagy ismertebb nevén a grillázstorta?
„A grillázstorta csillogó, aranybarna színű, díszítőelemeket és figurákat toronyszerű elrendezésben tartalmazó, esztétikus külső megjelenésű, gyakran emeletes dísztorta. A grillázsból készült díszítőelemeket fehér vagy színes íróglazúr szegély keretezi és további részletekkel gazdagítja. A tortát koronázó dísz alatti piskóta és krém szintén grillázzsal dúsított, a pörkölt cukor és dió együttese kellemes, harmonikus ízt ad az édességnek. A torta díszítése az alkalomhoz illő, az egyéni fantáziától függően igen változatos (pl. lakodalmi tortánál szív, virág, menyasszony, vőlegény, csókolózó galambok stb.).
A díszes, tornyos grillázstortát elsősorban lakodalmakra készítik. A lakodalomban a grillázstortát a vőfély viszi be a vacsora után és az ifjú asszony elé teszi, aki összetöri azt, hogy mindenkinek jusson belőle. Először természetesen a férjével egymást etetik meg egy falatnyival belőle, hogy házasságuk is olyan édes legyen, mint a grillázs, amiből a torta készült. Szokás ajándékba is vinni, de a háziak is rendelnek a készítőktől. A torták száma és díszítésük színvonala, esztétikuma emeli a lakodalom fényét.”
A grillázstorta hungarikum, ezért hagyománytisztelő esküvőkre mindenképpen javasoljuk – különösen, ha az ifjú pár egyik vagy mindkét tagja olyan vidékről származik, ahol hagyomány ez az esküvői dísztorta.
Felénk egyébként nem csak az ifjú pár számára szokás pergelt tortát készíttetni, hanem a lakodalomban részt vevő gyerekek is kapnak egyet-egyet ebből a látványos, diós édességből.
Forrás: kreativcsoport.blog.hu