A blogunkról

Bemutatjuk a megszervezem.hu weboldalt, mint rendezvény navigátort!
Minden információt összegyűjtünk, ami jelenleg az interneten van rendezvénnyel, esküvővel kapcsolatban.
A blogon PR cikk megjelenítésére is van lehetőség, de kizárólag a partnereink számára.
Csatlakozzon partnerként!

Címkék

álomesküvő (61) bál (3) báli ruha (1) biofesztivál (2) blog (3) bor (29) borfesztivál (5) catering (3) cégadatbázis (1) ceremóniamester (11) csali (1) csokoládé (1) cukrászda (1) damjanovich (1) dekoráció (11) dilemma (1) eljegyzési gyűrű (4) előadó (2) előadóművész (1) emagazin (2) esküvő (199) esküvői csokor (12) esküvői kitűző (5) esküvői ruha (22) esküvői torta (11) esküvőszervező (88) event expo (2) e mail cím (1) fehér galamb (1) fellépő (2) fesztivál (2) fotós (21) fotózás (9) gasztro (1) gasztronómia (3) google (1) google adwords (2) hatékonyság (2) házasság (14) hellókarácsony (3) hostess (1) ingyen (1) internet; (2) internet marketing (2) internet stratégia (4) internet trend (1) iwiw (2) karácsony (8) kastély (29) kastély07 (1) kastélyszálló (7) kiállítás (4) közösségi oldal (1) landing oldal (3) látogatottság növelés (3) likör (1) link (1) linkapcsolat (2) marketing (3) meghívó (1) menyasszonyi csokor (6) menyasszonyi ruha (15) menyasszony tánc (7) mercus (1) milliomos szuletik (1) nászút (13) nyereményjáték (4) önbizalom (1) online (4) online iroda (4) online marketing (5) online mini képzés (1) online pr (1) online public relation (1) online vallalkozas (2) online vállalkozás (1) pálinka (1) pecabot (1) poker (1) ppc (1) program (1) reddit (1) rendezvény (103) rendezvényhelyszín (45) rendezvényhelyszín0 (1) rendezvényszervező (55) rendezvénytechnika (11) rss (1) sütemény (2) svédasztal (4) szerelem (1) színész (1) torkos csütörtök (1) újdonság (2) vásár (2) videós (1) virág (2) virágbolt (1) vőfély (21) web2 (1) web2.0 (1) weboldal (2) webrendezveny.hu (1) zenekar (1) zenész (3)

Stratégiai Partner

Borok Karácsonyra 2 rész.

2008.12.25. 16:51 | megszervező | Szólj hozzá!

Szubjektív borajánlatunk második része az ünnepekre. Ezúttal Kántorbandi kalandozott főként szülővárosa felé, Szekszárdon kereste azt, amit szívesen az asztalra tenne az ünnepek alatt. A fiatal tehetségekre és az ár-érték arányra figyelt leginkább.

 

Három tehetséges fiatal, ebből kettő borász, egy kereskedő. Ez megy Kántorbandi ünnepi asztalára, ahol pár nap leforgása alatt megfordul az egész család, és a teljes baráti kör. Jó ivású, kiemelkedő ár-érték arányú borokat keresett tehát, melyek azért persze megütik a minőségi sztenderdet, de hát enélkül szóba sem állnánk velük.

Bősz Adrián nevét nem sokan ismerik, még a szakmában sem, de ez nem sokáig lesz így. A fiatal borász Bodriéknál már bizonyított, saját boraival nemrég lépett elő, pincéjét a szekszárdi borvidék déli részén található szülőfalujában, Bátán rendezte be. Borait egyrészt a hagyományok, másrészt ezek tiszteletben tartásával az innováció jellemzi.

Bátai Kadarka Fehér 2007

Van pár példa ilyenre a piacon, a kékszőlőből nyert fehérbor azonban a legtöbbször repertoir-bővítésre, publicity stuntra készül a magyar pincékben, hogyaszondja idesüssetek mink van. Nem így ebben az esetben. A zárt illatú, lassan nyíló bor igazi meglepetés: jó savak, nagyon magas extrakt, vastag bor, championbarackos, fehérborsos aromákkal. Kérdés, hogy a fehér kadarka milyen céllal van a piacon általában, ez a bor azonban válasz lehet erre a kérdésre.

Rajnai Rizling 2006

Magasra tették a lécet mostanság a rizling gyártók. Kántorbandi szubjektív véleménye mindig is az volt, hogy a pinot-őrületnek hamar vége szakadhat, a rizling szerelmesei azonban soha nem lesznek csalfák. Hál' istennek vannak igen szép rizlingek már itthon is, ami a fogyasztóknak jó, mert erősíti a versenyt a borászok között. Ebbe a versenybe szállt be Bősz Adrián is, és bár a hatos rizling korántsem olyan izgalmas, mint a fehér kadarka, sikeres startnak mondható. Ez csupán a rizlingekkel kapcsolatos előzetes várakozásoknak köszönhető. Szép, telt, jó savú bor ez, hibátlanul megszerkesztve, citrusok, szamóca, ízében kis mézesség, közepes, szép ívű lecsengés.

Bátai Cuvée 2006

2007 nyarán már nyakaltuk ezt, akkor nagyon szerettük. A borvidékre jellemző, könnyű, jó asztali bor elkészítése lehetett a cél, ami sikerült is. Kékfrankos, Cabernet franc, merlot, kadarka, kékmedoc. A közepes rubin színű bor azonban hamar öregszik, gyors fogyasztásra szánták. Nem szabad koncentrált dologra számítani, a savhangsúly kicsit rányomja bélyegét, vesz el az ízekből, ennek ellenére Kántorbandi jól el tudja képzelni, a töltött káposzta mellé. Adrián mindhárom bora a hátborzongató 1500 forint körüli áron kapható.

Második fiatal tehetségünk Pálos Miklós, akinek Halmosi Áronnal együtt indított Borműhelye már szerepelt ezen blog hasábjain, mikoron is az Omega Zsírsav Bevetési Csoportot volt szíves támogatni kolbászos kalandjukban. Pálos Miki ízig vérig szekszárdi, mondhatni a szőlőhegyek sava borsa, a földdel való közeli kapcsolatát több ízben is bizonyította fiatalabb korában, hajnali órákban, valamely tanyabuli vicinitásában, a szőlősorok között, vízszintes helyzetben. A tréfát félretéve, Miklós a Takler pincében eltöltött gyakornoki évek tapasztalatát és családi örökséget tette a pincéjébe, azzal a céllal, hogy jó borokat készítsen, jó áron. Ez sikerült.

Rokka Rosé 2008

A nem éppen szokványos kadarka shiraz házasítás a csajok kedvence lesz, az biztos. Nyilván a fajélesztő nem éppen áldásos hatása a kiugró málnacukorka illat és íz, ami néha egészen erőteljes és körömlakk-lemosóba csap át, de ez egyrészt megbocsátható kezdet, másrészt Kántorbandi tapasztalatai szerint tényleg a csajok kedvence, igazi bulibor, fröccsöntve sem utolsó, nyáron, jégreöntve meg pláne, főleg ezer forintos palackáron.

Rokka Kadarka 2007

Na ez már döfi, mondhatják azok, akik keresik az igazi szekszárdi kadarkát. Tiszta, halvány-közepes rubin szín, koncentrált, túlérett szép íz. Nagyon összecsiszolt savak, tanninok és alkohol, könnyű testű, fűszeres-gyümölcsös bor, tuti kísérője egy szentesti halnak. 1700 forint körüli áron nem csak baráti, de kötelező is.

Campus 2008

A blauburger zweigelt házasítás csavaros palackban jön, címkéje is bohókás, fiatalos, bulis. Erre van kitalálva. Abszolút primer aromák uralkodnak, újboros gyümölcsöket önt magából a szép fekete mag. Rövidebb lecsengése van, de ez újabb kortyra késztet, Kántorbandi biztos tippje a szilveszteri bulira is. Pinceáron olcsóbb is lehet, de kiskereskedelembe 1001 forintért szánják, aki kitalálja miért, az kap egy palackkal.

Végül, de nem utolsósorban had mutassunk csak be egy bort. Illetve had mutassuk be a Csak egy bort. Van egy égőszemű tűzrőlpattant szerb-vérű, szerethető srác a városban, úgy hívják, hogy Radován. Horvát nyaralásokról nem érdemes beszélgetni vele,  borokról azonban annál inkább. Érdemes betérni hozzá, egyik Radovin borüzletbe, most meg főként, hogy előrukkolt a ház borával.

Csak egy bor – Szekszárdi Cuvée 2006

Az elképzelés több, mint szimpatikus: egy jó, egyszerű, olcsó, finom bort készíteni. Talán az Igazi Kisfröccs fogalmazta meg a legjobban egy kóstolón nemrég, amikor azt mondta, hogy neki az adott bor megítélése nem terjed túl a pohara befogadóképességén. Vagyis, hogy ne azt firtassuk, hogy milyen dűlő, meg a fajta, meg ilyenek, hanem nézzük a bort magát. Ez a bor, ahogy a neve talán utal is rá, pont erről szól. Koncentrált illat és test, fűszerek, pirosbogyós gyümölcsök, mandulás kesernye a végén, közepesen erős sav és tannin jó harmóniában. Bármikor elém rakhatják, főleg magnum palackban, 2490 forintért (vagyis normál palackkal számolva 1245-ért).

Forrás: borravalo.blog.fn.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://megszervezem.blog.hu/api/trackback/id/tr33882049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék: karácsony

süti beállítások módosítása