125 FŐS LAKODALOM: SVÉDASZTAL
A vacsora felszolgálása 7 órakor kezdődött, mindenki éhes volt és jóízűen, sokat evett.
Jóval több étel volt, mint amennyire szükség lett volna. A menüt úgy állítottuk össze, hogy a vegetáriánusok is találjanak ennivalót. Nagyon sok étel megmaradt, ez később jól jött. A maradékot az esküvő utáni napon szolgáltuk fel, amikor a lakodalmas ház még tele volt rokonokkal és vendégekkel. A helyszínen két ember dolgozott a konyhában kb. 6 órát; Az esküvőt szervező ügyes hölgyek azt ajánlják, hogy a két ember a vacsora felszolgálása előtt 2 órával kezdjen dolgozni, és ha gyakorlatlanok, akkor kell egy harmadik személy is segítőnek.
A svédasztalra a következő ételeket készítettük:
Ételfajta (125 személyre): | A ténylegesen szükséges mennyiség - még így is egy kis ráhagyással: | Az általunk készített, vagy vásárolt mennyiség | Megjegyzések egy következő hasonló alkalomra, illetve mások számára |
Péksütemény | 120 db - 3 féle | 145 db | Nem kell mindenkire egy péksüteményt számolni, bár jól jött a maradékokhoz |
Vaj | 1/2 kiló, kis darabokra vágva | Mi egy kiló vajat vágtunk föl | A vajat meg lehet venni kis darabokra vágva is, vagy fel lehet verni egy kis tejjel, illetve lehet gömböcskéket is formálni belőle. |
Cézár saláta | 7 kiló feldarabolt zacskós jégsaláta, Mindenkinek elég volt, sőt egy 1/2 zacskó még maradt is, pedig mindenki jó adagot szedett. Összesen 1 1/2 liter öntetet használtunk persze lehet, hogy többre van szükség akkor, ha a salátát nehezebbre készítjük. | 9 kiló salátánk volt, 4 liternyi üveges öntettel. Olyan 2 kiló 25 deka saláta és az öntetnek a fele megmaradt. | Csak az utolsó percben szabad összekeverni, hogy a saláta ne veszítse ropogósságát. Nagyon népszerű volt, feltétlenül újra fogjuk használni. Gondoskodni kell arról, hogy legyen elegendő öntet, becslésem szerint 1 kiló salátához kb. egy bögrényi öntet kell (és jobb, ha a parmezánt és a fokhagymás pirított zsemledarabokat belekeverjük a salátába, nem pedig a tetejére szórjuk). A tálat számtalan alkalommal kellett gyorsan újratölteni. Erre a célra olyan nagyon nagy műanyag tálat használtunk, amelyet egy parti szerviztől kölcsönöztünk. |
Vegyes, ecetes savanyúság | kb. 16 liter | ||
Görög saláta | Elég, ha 8 kígyóuborkából, és 16 paradicsomból készülő alapot használunk | kb. 16 litert készítettünk 10 kígyóuborkából, és 20 paradicsomból | Ebből a salátából nagyon sok maradt |
Tésztasaláta mákos öntettel | Ehhez a salátához a megfelelő alap 15 bögre, száraz, kisméretű kagyló lett volna | 21 csésze, száraz, kicsi kagylótésztát főztünk meg, és így túl sok salátánk maradt | Ebből a salátából a negyede megmaradt. Nem volt szükség arra a mennyiségre, amennyit készítettünk. A menünek ez a fogás tulajdonképpen szénhidrát gazdag részét jelentette, és bármilyen más tészta, rizs, vagy burgonyasalátával helyettesíthető. |
Szeletelt sonka | 6,5-7,5 kg szeletelt sonka elég | 200 szeletet készítettünk, és nagyon sok megmaradt | A csirke sokkal jobban fogyott, mint a sonka, így túl sok sonka maradt |
Piláf | 18 bögrényi nyers rizs volt a piláf alapja | 1/2 bögrényi nyers rizst számoltunk személyenként, de ez túl sok volt | |
Grand Marnier csirke | 90 db kicsontozott, lebőrözött fél csirkemell, félbe, vagy több csíkra vágva (ez kb. 12 kiló fagyasztott csirkemellet jelent) | Ez mindenkinek nagyon ízlett, nem is csoda, mert nagyon finom volt. Kitűnő a recept, és jó előre elkészíthető, mivel jól fagyasztható. Mi mindenképpen fogjuk még csinálni | |
Pácolt savanyúság | 1 nagy üveg édeskömény 200 darabra vágva 3 db - 4,5 dl-es konzerv kimagozott fekete olajbogyó | Tetszés szerinti olajban, ecetben pácolt zöldségek használhatók megfelelő méretűre vágva | |
Desszert | Különféle sütik, kis darabokra vágva | Nagyon sok maradt | 2-3 aprósütemény személyenként, bőven elég mivel sokan egyáltalán nem is ettek desszertet |
Bor | Annak érdekében, hogy spóroljunk, saját borunkat ittuk, mivel a bor nagyon drága Kanadában | ||
Sör | Kb. 200 doboz sör | Közvetlenül az esküvő előtt még vásároltunk sört, és örültünk, hogy így tettünk | Puncsot nem szolgáltunk fel, mivel az sok munkával járt volna, és értékes helyet foglalt volna a hűtőben, amire az ételek miatt volt szükségünk. |
Egyéb italok | Kb. 15 üveg 2 literes üdítő | Vegyesen vásároltunk diétás és nem diétás üdítőket, több, mint 15 üveggel | Ami megmaradt, jól jött a másnapi étkezésekhez. |
TANÁCSOK:
- A menü minden egyes elemét elkészítettük kisebb adagban , és "megszavaztattuk" a menyasszonyt és a vőlegényt, valamint családjukat.
- Csak olyan ételeket választottunk, ami a többségnek ízlett.
- Amit csak lehetett jó előre elkészítettünk, és lefagyasztottunk. A szomszéd fagyasztóit is használnunk kellett.
- Rendeztünk egy vacsorát, amire elkészítettük az egész menüt, és a meghívott családtagok, illetve barátok fogyasztásából kiindulva próbáltunk becslést készíteni arra, hogy miből mennyire lesz szükség.
- Azokat az ételeket, amelyeknél úgy számoltunk, hogy előre lefagyasztjuk, elkészítettük, lefagyasztottuk, és megmelegítettük próbaképpen, így ellenőrizve ízét és állagát.
- Részletes "önkéntes" listát készítettünk az ételkészítési napra, hogy mindenki tudja, pontosan mit is kell csinálnia.
- Ez az esküvő télen volt, és a hideg ételeket a garázsban tároltuk, persze hőmérő is ki volt akasztva, amin állandóan ellenőriztük a hőmérsékletet, mert ha túl meleg lett volna, akkor ismét csak a szomszédok hűtőszekrényeit kellett volna igénybe vennünk.
- A puncsot elvetettük, mivel túlságosan munkaigényes.
- Előételeket nem tálaltunk fel, mivel ezeket szintén munkaigényesnek ítéltünk, arról nem beszélve, hogy az ételek tényleg minden fellelhető hűtőszekrényben elfoglalták a helyet, nem is lett volna hely külön étvágygerjesztő falatkák tárolására.
Forrás: eskuvoi1x1.hu