A blogunkról

Bemutatjuk a megszervezem.hu weboldalt, mint rendezvény navigátort!
Minden információt összegyűjtünk, ami jelenleg az interneten van rendezvénnyel, esküvővel kapcsolatban.
A blogon PR cikk megjelenítésére is van lehetőség, de kizárólag a partnereink számára.
Csatlakozzon partnerként!

Címkék

álomesküvő (61) bál (3) báli ruha (1) biofesztivál (2) blog (3) bor (29) borfesztivál (5) catering (3) cégadatbázis (1) ceremóniamester (11) csali (1) csokoládé (1) cukrászda (1) damjanovich (1) dekoráció (11) dilemma (1) eljegyzési gyűrű (4) előadó (2) előadóművész (1) emagazin (2) esküvő (199) esküvői csokor (12) esküvői kitűző (5) esküvői ruha (22) esküvői torta (11) esküvőszervező (88) event expo (2) e mail cím (1) fehér galamb (1) fellépő (2) fesztivál (2) fotós (21) fotózás (9) gasztro (1) gasztronómia (3) google (1) google adwords (2) hatékonyság (2) házasság (14) hellókarácsony (3) hostess (1) ingyen (1) internet; (2) internet marketing (2) internet stratégia (4) internet trend (1) iwiw (2) karácsony (8) kastély (29) kastély07 (1) kastélyszálló (7) kiállítás (4) közösségi oldal (1) landing oldal (3) látogatottság növelés (3) likör (1) link (1) linkapcsolat (2) marketing (3) meghívó (1) menyasszonyi csokor (6) menyasszonyi ruha (15) menyasszony tánc (7) mercus (1) milliomos szuletik (1) nászút (13) nyereményjáték (4) önbizalom (1) online (4) online iroda (4) online marketing (5) online mini képzés (1) online pr (1) online public relation (1) online vallalkozas (2) online vállalkozás (1) pálinka (1) pecabot (1) poker (1) ppc (1) program (1) reddit (1) rendezvény (103) rendezvényhelyszín (45) rendezvényhelyszín0 (1) rendezvényszervező (55) rendezvénytechnika (11) rss (1) sütemény (2) svédasztal (4) szerelem (1) színész (1) torkos csütörtök (1) újdonság (2) vásár (2) videós (1) virág (2) virágbolt (1) vőfély (21) web2 (1) web2.0 (1) weboldal (2) webrendezveny.hu (1) zenekar (1) zenész (3)

Stratégiai Partner

Párkapcsolat ütközőpontjai

2008.10.31. 08:46 | megszervező | Szólj hozzá!

Párkapcsolat ütközőpontjaiTalálkozás az Igazival

Amikor egy nõ és egy férfi találkoznak, s fellángol a szerelem, úgy érzik, legszebb álmaik válnak valóra. Meglehet, hogy még nem ismerik egymást teljes mértékben, de a partnerrõl alakuló kép hiányzó darabkáit ideáljuk alapján odaképzelik. Olyan ez, mint amikor ajándékot kapunk, s kicsomagolás közben reméljük, hogy azt találjuk a dobozban, amire vágytunk.

Jó esetben a partnerrõl folyamatosan realizálódó kép nem okoz csalódást, sõt, olyan mértékben megfelelnek egymásnak, hogy döntésüket eszük és szívük egybehangzóan támogatja. Az idõ múlásával a kezdeti lángolás ugyan alábbhagy, azonban helyébe erõsebb kötõdéssel a szerelemnek egy olyan magasztosabb formája lép, melyben a szerelmesek úgy érzik, egymás részévé váltak. Ez már olyan érzelem, mely stabil pillére lehet egy boldog házasságnak, családi életnek.

 

Közös életforma kialakítása

A párok a házasságkötéssel, összeköltözéssel elkezdik kialakítani közös életformájukat. Az „én vagyok” gondolkodásmódtól mindenkinek el kell(ene) jutni a „mi vagyunk”-ig, s ez gyakran nem megy könnyen. A bölcsek azt mondják, a jó házasság alapja az, ha naponta sikeresen megbirkózunk saját önzésünkkel, azaz kompromisszum-képesek vagyunk, s ha kell, partnerünk érdekeit a magunké elé tudjuk helyezni. Ennek az ideális szemléletmódon alapuló életközösségnek a kialakítása nem feltétlenül megy csendben és könnyedén.

Nincsen kanál csörgés nélkül

 Lehetnek viták, összezördülések, ám ezek gyakorta a házasság biztonsági szelepei: lehetõvé teszik, hogy az érzések és a panaszok felszínre kerüljenek, s az ellentétek kisimuljanak. Ha egy házaspár megtanulná kiiktatni az összes vitát, annak kapcsolatuk látná kárát. Az olyan pároknál, akik sohasem veszekednek, nem tételezhetõ fel magas fokú érzelmi töltés. A viták nélküli házasság szinte biztosan nem olyan boldog, amilyen lehetne.

A házasság szerzõdés

Pompás külsõségek között a házasságkötéssel létrejön egy érzelmi és gazdasági érdekközösség, melyben a partnerek minden tekintetben örök hûséget fogadnak egymásnak Kevesen gondolják azonban végig, hogy a házasság elsõsorban jogi kategória, mely írott és íratlan szerzõdésekre épül. Az írott szerzõdésekkel többnyire nincs baj, hiszen ezekben a házasságkötés elõtt a párok megegyeznek, s ezért tudják mihez tartani magukat. Probléma inkább azokból a ki nem mondott elvárásokból lehet, melyek az egyénnek a házasságról, házastársi kötelességekrõl alkotott elképzeléseibõl fakadnak.

A ki nem mondott elvárások csapdái

A felek általában azzal a ki nem mondott gondolattal lépnek a házasságba, hogy „én megteszek érted bizonyos dolgokat, de cserében el is várok bizonyos dolgokat”. Ha ezek a ki nem mondott elvárások nem teljesülnek, jönnek a sértõdések és a viták. Pedig mennyivel egyszerûbb lenne, ha ismernénk partnerünk elvárásait a házasságtól!

Elvárásainkat sok minden befolyásolhatja. Elsõsorban a neveltetésünk és a kulturális környezet, ahonnan származunk. (Ezért gyakran nem kis feladat harmóniába kerülni egy másik kultúrából érkezõ személlyel.) Döntõ hatással lehet ránk a szülõi példa is. Fontos, hogy milyennek látjuk szüleink házasságát, illetve hogyan bántak velünk bizonyos helyzetekben. Partnerünktõl ugyanis olykor elvárjuk azt is, hogy apáskodjon, anyáskodjon felettünk.

Ezekbõl - az életünk során szerzett tapasztalatokból és egyéniségünkbõl fakadó igényekbõl  -állnak össze a ki nem mondott elvárásaink, melyekkel társunknak az elsõ években, sokszor a legkülönösebb helyzetekben kell szembesülnie, s megküzdenie.

Segítenek a beszélgetések

A jó kommunikáció az egyik legfontosabb dolog az emberi kapcsolatokban. A párok sok mindenrõl beszélgetnek, sok mindenben elõre megállapodnak, de vannak dolgok, melyeket olyan természetesnek tartanak, hogy amíg azok problémaként fel nem merülnek, nem is kerülnek szóba köztük. Ahhoz, hogy ezek a ki nem mondott elvárások ne ártsanak, nagyon kellenek az õszinte beszélgetések, lehetõleg az adott pillanatban. Partnerünk dolga is könnyebb, ha tudja, mit vártunk volna tõle abban a helyzetben, mi pedig nem ringatunk és növesztünk feleslegesen sérelmeket, melyek késõbb hatványozott mértékben fejtik ki romboló hatásukat a párkapcsolatban. Az idõ múlásával persze a párok kiismerik egymást, s kialakítanak egy olyan közös életformát, melyben már mindenki tudja a dolgát.

Miért romolhat meg egy kapcsolat?
 
Jó is lenne, ha a házasságot „happy end”-nek tekinthetnénk, de sajnos, ez nem így van. Az esküvõ egy új életforma kezdetét, új család megalapítását jelenti új kihívásokkal, újszerû helyzetekkel, melyek során kiderül, mennyire mûködik jól két ember szövetsége.
 
A kapcsolatok megromlásának sok-sok oka lehet, de van egy nagyon fontos tényezõ, mely valamennyi ok mögött meghúzódhat, ez pedig a változás. 

Világunkról egyetlen biztos dolog állítható: folyamatosan változik. Az ember is. Születésünktõl a halálunkig egy életutat járunk be, s az út során testben, lélekben és szellemileg egyaránt változásokon megyünk keresztül. Utunk során sok emberrel találkozunk, barátságok, munkakapcsolatok, szerelmek szövõdnek, de ezek harmonikusan csak addig „mûködnek” és tarthatók fenn, míg útjaink egymás mellett futnak és azokon egyforma tempóban haladunk. Amíg vannak közös érdekek és célok, amíg mindkét fél megpróbálja legjobb képességei szerint tolni a „közös szekeret”, addig könnyebben kezelik talán a felmerülõ konfliktusokat is. A konfliktuskezelés ugyan nem egyszerû dolog, de a sikeres párkapcsolat érdekében meg lehet, illetve meg is kellene minden párnak tanulni.

Forrás: eskuvoidivat.net

A bejegyzés trackback címe:

https://megszervezem.blog.hu/api/trackback/id/tr23748841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék: esküvő

süti beállítások módosítása