Konyári Sessio 2006
Ha az előző három a három testőr, akkor a Konyári Sessio maga D’Artagnan. Nem hiányozhat egyetlen nagy magyar merlot-sorból sem. Koncentrált, sűrű anyag, tömény gyümölcsös-csokis illatokkal. Ízben gazdag glicerin- és alkoholédességét finomra csiszolt savak ellenpontozzák.
Kávés-kapucsínós ízeinél izgalmasabbnak bizonyulnak piros gyümölcsei, melyeket főleg egy órás levegőztetés után lehet nyakon csípni, és alaposan kiélvezni. A Sessio Konyáriéknál alapvetően hordóválogatás, a legjobb merlot-tételek ideális házasítása.
Montes Alpha Merlot 2006
A chilei Montes borászat szortimentje nemrég került a Bortársaság polcaira. Figyelemre méltó, hallatlanul pénztárca barát ár-érték arányú tételekről van szó, túlnyomó többségben. Itt van mindjárt a merlot két változatban.
Az Alpha-sorozat a drágább portéka. Érezhetően kifinomultabb, mint az őt követő, olcsóbb verzió. Mégsem ér minket csalódás, amikor az olcsóbbat kóstoljuk. A különbség leginkább talán abban ragadható meg, hogy az Alpha borszerűbb, glicerin- és extraktédességét jobban ellensúlyozzák finom savak.
Montes Merlot 2006
Az "egyszerűbb" és olcsóbb változat is elképesztően tömény, sűrű és gazdag textúrájú bor, ennyi pénzért ilyen anyagszerűséghez nem vagyunk hozzászokva. Stílusa újvilági, de mégsem gagyi.
Nagyon jól iható, kellemes beszélgetős bor. Hölgyek körében általában igen népszerű. A kommersz édes vörösborokon szocializálódott fogyasztók egy ilyen bortól hamar megvilágosodhatnak, majd rádöbbennek arra, hogy a száraz bor is lehet "édes".
Heimann Merlot 2006
Szekszárdon a merlot már sokszorosan bizonyított. A Heimann pincészetnél ez a fajta a megbízhatóság szinonimája. Soha nem okozott csalódást, de most annyi vitalitást, gyümölcsöt sikerült koncentrálniuk benne, mint még soha. Frissen főzött eperlekvár illata. Vidám savak, kedves tanninok. Rozmaringos báránybordához kóstoltuk. Nagyon jól működött.
Dúzsi Tamás Merlot 2005
A sorban az utolsó, de ez semmiféle minősítést nem takar. Sőt. A rozékirálynak kikiáltott Dúzsi merlot-ban is király. A fajtajelleg dominál, az érett szőlő, egy kis lekvárosság, mediterrán fűszeres feeling.
Mivel vakon kóstoltunk, többen spanyol vagy olasz bornak hittük. Dúzsi bebizonyította, hogy a kevésbé kiemelkedő évjáratból is lehet jó bort készíteni.
Forrás: deluxe.hu