A blogunkról

Bemutatjuk a megszervezem.hu weboldalt, mint rendezvény navigátort!
Minden információt összegyűjtünk, ami jelenleg az interneten van rendezvénnyel, esküvővel kapcsolatban.
A blogon PR cikk megjelenítésére is van lehetőség, de kizárólag a partnereink számára.
Csatlakozzon partnerként!

Címkék

álomesküvő (61) bál (3) báli ruha (1) biofesztivál (2) blog (3) bor (29) borfesztivál (5) catering (3) cégadatbázis (1) ceremóniamester (11) csali (1) csokoládé (1) cukrászda (1) damjanovich (1) dekoráció (11) dilemma (1) eljegyzési gyűrű (4) előadó (2) előadóművész (1) emagazin (2) esküvő (199) esküvői csokor (12) esküvői kitűző (5) esküvői ruha (22) esküvői torta (11) esküvőszervező (88) event expo (2) e mail cím (1) fehér galamb (1) fellépő (2) fesztivál (2) fotós (21) fotózás (9) gasztro (1) gasztronómia (3) google (1) google adwords (2) hatékonyság (2) házasság (14) hellókarácsony (3) hostess (1) ingyen (1) internet; (2) internet marketing (2) internet stratégia (4) internet trend (1) iwiw (2) karácsony (8) kastély (29) kastély07 (1) kastélyszálló (7) kiállítás (4) közösségi oldal (1) landing oldal (3) látogatottság növelés (3) likör (1) link (1) linkapcsolat (2) marketing (3) meghívó (1) menyasszonyi csokor (6) menyasszonyi ruha (15) menyasszony tánc (7) mercus (1) milliomos szuletik (1) nászút (13) nyereményjáték (4) önbizalom (1) online (4) online iroda (4) online marketing (5) online mini képzés (1) online pr (1) online public relation (1) online vallalkozas (2) online vállalkozás (1) pálinka (1) pecabot (1) poker (1) ppc (1) program (1) reddit (1) rendezvény (103) rendezvényhelyszín (45) rendezvényhelyszín0 (1) rendezvényszervező (55) rendezvénytechnika (11) rss (1) sütemény (2) svédasztal (4) szerelem (1) színész (1) torkos csütörtök (1) újdonság (2) vásár (2) videós (1) virág (2) virágbolt (1) vőfély (21) web2 (1) web2.0 (1) weboldal (2) webrendezveny.hu (1) zenekar (1) zenész (3)

Stratégiai Partner

Legyen a Merlot a rendezvény fénypontja

2008.10.21. 12:58 | megszervező | Szólj hozzá!

Világfajtákat bemutató sorozatunkban most az egyik legnépszerűbb kékszőlőt, a merlot-t vesszük górcső alá. Merlot-ból már mi is elég jól állunk. A világ nagy presztízsborai mellett Magyarországon is készülnek a fajtából csúcsborok, illetve hétköznapi változatai is figyelemre méltóak. Szerintünk az itt következők a legjobbak.

A merlot neve valószínűleg a latin merulusból származik, ami annyit tesz: feketerigó. A világ nagy presztízsborai, mint például a Romanée-Conti pinot noirjai vagy Angelo Gaja méltán népszerű barbarescói mellett a leggyakrabban emlegetett név a Petrus vagy a Masseto, ha merlot-ról van szó.
Mindkettő színtiszta merlot. Vastag, selymes struktúrák, meleg tónusok, báj és kedvesség, érzékiség. Főleg ilyen és ehhez hasonló jelzőkkel illetik őket. Meghatározó illatjegyeként a szilvát, illetve a belőle főzött lekvárt szokás gyakran emlegetni, mint fajtajelleget

Tény, hogy a világfajták közül a merlot borászbarát szőlő. Már Bordeaux-ban is azért telepítettek belőle óriási mennyiséget, hogy megtámogassák vele a gyengébb lábakon álló cabernet sauvignont. Míg a cabernet csak nagy nehezen, addig a merlot korábban és sokkal könnyebben, mondhatni mindig nagy biztonsággal beérik. Még hűvösebb területeken is.

A bogyó héja viszonylag vékony, ennek következtében kevesebb színanyagot és tannint halmoz fel. A túlzott meleget nem nagyon kedveli, ha nagyon túlérik, akkor képes lekvárszerűen lefolyni a tőkéről, ebben az állapotában már elég nehéz belőle mutatós bort készíteni.

A merlot Egertől Sopronig valamennyi vörösboros vidékünkön megtalálható.  Még Tihanyban van egyfajta merlot-os hagyomány, a Balaton déli partjairól nem is beszélve. De abban valamennyi borítész egyetért, hogy a fajta legszebb, legeredetibb példányait Villányban és Szekszárdon találjuk.

A három testőr

Sauska, Takler, Gere merlot: a három testőr. Athos, Portos, Aramis. A fajta csúcspéldányai, nemzetközi összehasonlításban is helytálltak.

Sauska Merlot 2006

A nemrégiben debütált pincészet egyik etalonja. 2006 kiemelkedő évjárat Villányban. A szőlő érése egyenletes, az eredmény optimális. A pincészetnél minden műveletet nagyon komolyan vesznek és betartanak. Nem csak a szüret kézi, hanem a bogyózás is. A nem odaillő szemeket és a kocsányt gondos kezek szűrik ki. Ami marad, az csak egészséges bogyó.

A bor 19 hónapig tartó hordós érlelésen esett át: 100% első töltésű, kiváló minőségű hordókban (Saury, Seguin Moreau, Francois Freres, Quintessence). A bor színe mély, finom lilás árnyalatokkal.  Illatában piros erdei gyümölcsök, pipadohány és diszkrét, egyáltalán nem gejl vanília.  Ízében tiszta gyümölcsösség, érett, puha tanninokkal, nagyon finom, vibráló savakkal. Elegáns, arisztokratikus merlot. Még nincs a piacon, mi is a borfesztiválon kóstoltuk. Állítólag karácsonyra kerül a polcokra.

Takler Primarius 2006

Takleréket igazán nem kell bemutatni a borfogyasztó közönségnek. Ők már önmagukban is a három testőrt alakítják, mert apa és két fia közösen készítik a borokat. A trió komoly energiabevetéssel öregbíti a szekszárdi bor hírnevét. Jóformán nekik köszönhető, hogy a szekszárdi bort ma egyenrangúként emlegetik a villányival.

Elévülhetetlen érdemeket szereztek a kékfrankos és a kadarka újjáélesztésében, többek között ők adták vissza a bikavér valódi rangját. Ők rukkoltak elő elsőként szekszárdi csúcsborokkal. A Primarius a zászlósbor. Hatalmas test, óriási alkoholtartalom, de mégsem ihatatlanul tömény. Sűrűsége és komplexitása mellett nagyon is jól iható bor. Finom savai és rugalmas tanninjai könnyedséggel ruházzák fel. Egy mediumra sütött pireneusi tejes bárány mellett sok, szarvas mellett azonban a helyén van.

Gere Solus 2006

A Solus első, 2000-es megjelenésétől kezdve sikerbor. Számtalan trófeát gyűjtött be, hogy csak néhányat említsünk: a 2004 novemberében Bécsben 6 nemzet 75 legjobb pincészetének részvételével megrendezett AWC (Austrian Wine Challenge) nemzetközi borversenyen a 2002-es 4126 nevezett minta közül kategóriájának győzteseként bekerült a "Top 3" merlot közé, valamint a legmagasabb pontszámmal elnyerte a "Legjobb Nemzetközi Vörösbor" címet.
2000-ben az osztrák Wein & Co tesztjén a "szupertoszkánok" (Masseto, Ornellaia), valamint a bordeaux-i nagy borok (Chateau Latour, Chateau Petrus) mezőnyében első helyen végzett.

A nagyvilág is értékelte.

Komplex, sűrű bor.

Ettől az évjárattól kezdve több benne a gyümölcsösség.

Stílusában a nagy olasz merlot-khoz áll közel.

Forrás: deluxe.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://megszervezem.blog.hu/api/trackback/id/tr1746593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék: bor

süti beállítások módosítása