A blogunkról

Bemutatjuk a megszervezem.hu weboldalt, mint rendezvény navigátort!
Minden információt összegyűjtünk, ami jelenleg az interneten van rendezvénnyel, esküvővel kapcsolatban.
A blogon PR cikk megjelenítésére is van lehetőség, de kizárólag a partnereink számára.
Csatlakozzon partnerként!

Címkék

álomesküvő (61) bál (3) báli ruha (1) biofesztivál (2) blog (3) bor (29) borfesztivál (5) catering (3) cégadatbázis (1) ceremóniamester (11) csali (1) csokoládé (1) cukrászda (1) damjanovich (1) dekoráció (11) dilemma (1) eljegyzési gyűrű (4) előadó (2) előadóművész (1) emagazin (2) esküvő (199) esküvői csokor (12) esküvői kitűző (5) esküvői ruha (22) esküvői torta (11) esküvőszervező (88) event expo (2) e mail cím (1) fehér galamb (1) fellépő (2) fesztivál (2) fotós (21) fotózás (9) gasztro (1) gasztronómia (3) google (1) google adwords (2) hatékonyság (2) házasság (14) hellókarácsony (3) hostess (1) ingyen (1) internet; (2) internet marketing (2) internet stratégia (4) internet trend (1) iwiw (2) karácsony (8) kastély (29) kastély07 (1) kastélyszálló (7) kiállítás (4) közösségi oldal (1) landing oldal (3) látogatottság növelés (3) likör (1) link (1) linkapcsolat (2) marketing (3) meghívó (1) menyasszonyi csokor (6) menyasszonyi ruha (15) menyasszony tánc (7) mercus (1) milliomos szuletik (1) nászút (13) nyereményjáték (4) önbizalom (1) online (4) online iroda (4) online marketing (5) online mini képzés (1) online pr (1) online public relation (1) online vallalkozas (2) online vállalkozás (1) pálinka (1) pecabot (1) poker (1) ppc (1) program (1) reddit (1) rendezvény (103) rendezvényhelyszín (45) rendezvényhelyszín0 (1) rendezvényszervező (55) rendezvénytechnika (11) rss (1) sütemény (2) svédasztal (4) szerelem (1) színész (1) torkos csütörtök (1) újdonság (2) vásár (2) videós (1) virág (2) virágbolt (1) vőfély (21) web2 (1) web2.0 (1) weboldal (2) webrendezveny.hu (1) zenekar (1) zenész (3)

Stratégiai Partner

Esküvő szimbólumai

2008.10.14. 16:34 | megszervező | Szólj hozzá!

Maga az esküvő egy szimbólum. Két ember szoros kapcsolatának jelképe. Nem véletlen hát, hogy a menyegzőhöz számtalan egyéb szimbólum kapcsolódik. Gondoljunk csak a menyasszony fehér ruhájára, az anyakönyvvezető előtt közösen meggyújtandó gyertyákra, az egymás ujjára húzott gyűrűkre… De vannak más, tradicionális – ma már sokszor inkább giccsesnek titulált – kellékei is az esküvőknek, az újra és újra megjelenő szívet ábrázoló motívumtól kezdve a csókolózó galambpárig.
 
Ma már kevéssé tudott dolog, hogy a jegygyűrű az ókori egyiptomiaktól származik. A megszakítás nélküli kör a végtelenséget, s mint ilyen, az örökké tartó szerelmet szimbolizálja. A köves gyűrű, mint jegygyűrű használata a különböző korokban és kultúrákban eltérő megítélés alá esett. Az értékesebb köves gyűrű gyakorlatilag a menyasszony „megvásárlását” jelentette, éppen ezért számított azonban bizonyos korokban és kultúrákban elítélendőnek, hiszen feltételezhető volt, hogy a menyasszony csak az értékes ajándék kedvéért egyezett bele a házasságba, ha azonban az értéktelennek, hamisnak bizonyult, az házasságot érvénytelenítették.

A fátyol a keleti kultúrákból ered...

 

az arab világban a mai napig hétköznapi viselet. A menyasszony szemérmességét, tisztességét jelképezi – akárcsak a hófehér menyasszonyi ruha.

Az esküvői torta – mint a rizsszórás – a termékenységet szimbolizálja. Az ókori Rómában a menyasszony fején egy kisebb tortát törtek szét, ezzel biztosítva a gyermekáldást. A középkori Angliában pedig az volt a szokás, hogy a vendégek által hozott tortákat egymásra pakolták, és a párnak a tortahalom felett kellett csókot váltania – innen származik az emeletes torta hagyománya.

Világunkat át- meg átszövik a szimbólumok. Miért ne jelenhetnének meg olyan jelképek is az esküvőn, amelyek a pár számára személyes jelentőséggel bírnak?! Egyedivé, különlegessé, poénossá lehet varázsolni a ceremóniát egy-egy ilyen motívum alkalmazásával!

Személyes kedvencem Kokopelli, a sípos indián. Amerikában járva lenyűgözött a Délnyugat rendkívül gazdag szimbólumrendszere, és ezen belül is feltűnt egy sípos figura, akit előszeretettel ábrázoltak számos indián kultúrában. Kokopelli nevéhez számtalan legenda kapcsolódik, de többnyire utazó kereskedőként említik, aki a nehéz, aszályos időszakban terményeket hozott a falvakba, és sípjával jelezte érkezését. A gyermektelen asszonyok számára termékenységet hozott. (Egyes legendák szerint a sípjának hangjával, más források szerint tevékenyen közreműködve a gyermekáldás sikerében.) Mint a szerencse és a termékenység szimbóluma, kiválóan alkalmas esküvői jelképként, s mint ilyen, számtalan indián eredetű esküvői vázán megjelenik.
 

 
Manapság persze humoros formában is találkozunk vele, esküvői motívumként, például itt.
 
Ezek után már azon sem lepődtem meg, amikor bicikliző Kokopelliket láttam az esküvői tortán.

Forrás: kreativcsoport.blog.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://megszervezem.blog.hu/api/trackback/id/tr96712196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása