A blogunkról

Bemutatjuk a megszervezem.hu weboldalt, mint rendezvény navigátort!
Minden információt összegyűjtünk, ami jelenleg az interneten van rendezvénnyel, esküvővel kapcsolatban.
A blogon PR cikk megjelenítésére is van lehetőség, de kizárólag a partnereink számára.
Csatlakozzon partnerként!

Címkék

álomesküvő (61) bál (3) báli ruha (1) biofesztivál (2) blog (3) bor (29) borfesztivál (5) catering (3) cégadatbázis (1) ceremóniamester (11) csali (1) csokoládé (1) cukrászda (1) damjanovich (1) dekoráció (11) dilemma (1) eljegyzési gyűrű (4) előadó (2) előadóművész (1) emagazin (2) esküvő (199) esküvői csokor (12) esküvői kitűző (5) esküvői ruha (22) esküvői torta (11) esküvőszervező (88) event expo (2) e mail cím (1) fehér galamb (1) fellépő (2) fesztivál (2) fotós (21) fotózás (9) gasztro (1) gasztronómia (3) google (1) google adwords (2) hatékonyság (2) házasság (14) hellókarácsony (3) hostess (1) ingyen (1) internet; (2) internet marketing (2) internet stratégia (4) internet trend (1) iwiw (2) karácsony (8) kastély (29) kastély07 (1) kastélyszálló (7) kiállítás (4) közösségi oldal (1) landing oldal (3) látogatottság növelés (3) likör (1) link (1) linkapcsolat (2) marketing (3) meghívó (1) menyasszonyi csokor (6) menyasszonyi ruha (15) menyasszony tánc (7) mercus (1) milliomos szuletik (1) nászút (13) nyereményjáték (4) önbizalom (1) online (4) online iroda (4) online marketing (5) online mini képzés (1) online pr (1) online public relation (1) online vallalkozas (2) online vállalkozás (1) pálinka (1) pecabot (1) poker (1) ppc (1) program (1) reddit (1) rendezvény (103) rendezvényhelyszín (45) rendezvényhelyszín0 (1) rendezvényszervező (55) rendezvénytechnika (11) rss (1) sütemény (2) svédasztal (4) szerelem (1) színész (1) torkos csütörtök (1) újdonság (2) vásár (2) videós (1) virág (2) virágbolt (1) vőfély (21) web2 (1) web2.0 (1) weboldal (2) webrendezveny.hu (1) zenekar (1) zenész (3)

Stratégiai Partner

Borfesztivál, Bioételfesztivál

2008.10.02. 17:23 | megszervező | Szólj hozzá!

Bio- és borfesztiválra invitálta a Hajdúszoboszlói Vendéglátósok Egyesülete a helyi tagság mellett az ország borászait, no meg a vendégeket szeptember második hetének végén. A Harangház előtti téren felállított standokon és szomszédságukban a kulináris élvezetek mellett termékbemutatók és vásárok, biocsaták, koncertek és közös jógázások gazdagították a programot. Mangalica, magyar szürkemarha és rackajuh adta a sütni- és főzni valók alapanyagát.

A biocsaták főszereplői a főszakácsok voltak, akik nyilvánosság előtt mérhették össze tudásukat. A versenyzőknek előre összeállított.... nyersanyagcsomagból egy óra alatt kellett elkészíteniük egy különleges ételt, melyet a szakmai zsűri értékelt. A reformételekre számítókat kiábrándíthatta, hogy a fesztiválon zömmel hagyományos magyaros menüket kóstolhattak meg a vendégek, melyek bio eredetét a Biokontroll Hungária Kht. folyamatosan ellenőrizte. Mangalica szalonnából készült a slambuc, szürkemarhából és rackajuhból főzték a pörkölteket, teljes kiőrlésű búzából sütöttek szilvalekváros palacsintát.


- Kakukkfűvel és kecskesajttal grillezett sertésjavát készített szállodánk séfje a hagyományos húsleves mellett. Tegnap roston sült harcsát kóstolhattak a vendégeink gombamártással és sztrapacskával - ismertette a "Hagyományőrző konyha" kategóriában győztes harapnivalókat készítő csapat, a Hortus Naturae Hotels szállodalánc értékesítési igazgatója, Szabó Anikó. 
A kategóriában második díjat nyert hajdúszoboszlói Barátság Gyógy-és Wellness Szálloda konyhafőnökétől, Szabó Csabától megtudtuk, hogy a régi hagyományokat egy kicsit felújítva szolgálják ki a vendégeket.

- Így megmarad az ételek régi jellege, de újítunk is rajtuk. Évente többször veszünk részt fesztiválokon és hidegkonyhai versenyeken, mint például a nyári "lecsófesztivál". Az ezüstöt mindig elhozzuk. Az aranyhoz talán még jobban el kellene mélyedni abban a világban, amelyben nagymamáink főztek és azt valami újjal kiegészíteni - ismeri el a konyhafőnök. - Az ezüstöt a medvehagymás babgulyásunkkal érdemeltük ki. A levesbe dédanyáink reszelt tésztáját tettünk, amit egy kis medvehagymával bolondítottunk.

A fesztivál különdíját a hajdúszoboszlói Kemencés Csárda érdemelte ki, Pinczés Károly ügyvezető szerint a töltött pulykájuk aratott ekkora sikert.

- Az eddigi fesztiválokon főként pörkölteket készítettünk bio-nyersanyagokból. Idén újítani szerettünk volna, így egy olyan étellel hozakodtunk elő, amilyennel édesanyám karácsonykor kedveskedett nekünk. Különleges tölteléke volt: libamáj, tojás és biokenyér. Ezt fűszereztük és betöltöttük a már külön ízesített pulykába. Szép pirosra megsütöttük és így tálaltuk az ételt, ami nagyon ízlett a zsűrinek - magyarázza a műveleteket a csárda népszerű ügyvezető-igazgatója.
A felszolgálás körülményeit is értékelte a zsűri. "A legvirágosabb stand" címet a hajdúszoboszlói Hotel Négy Évszak hódította el.

- Fontosnak tartjuk a szép környezetet, ezért virágokkal, gyümölcsökkel díszítettük fel standunkat. A pult elé hordókat helyeztünk. Ezeket "dobtuk fel" növényekkel. Tettünk rájuk hagymát, burgonyát, búzát, napraforgót. A szőlő Tarcalból való, az alma Nyírbátorból, egy barátom küldött két ládával és azokat fűzögettük fel zsákvarrótűvel. A kukoricát a sógorom szedte a földjéről. Nem számoltam ezzel a versenykategóriával, csak a magunk örömére díszítettünk - szerénykedik Méhes János, a nyertes szálloda ügyvezetője.

Hogy mit tartanak egy ilyen jellegű fesztivál hasznának, azt a helyi gyógy- és wellness-szálló konyhafőnöke, Szabó Csaba így fogalmazta meg:

- Fontos, hogy minél többen egészségesen étkezzenek, hisz a bioról lehet tudni, hogy nem tartalmaz semmiféle mesterséges anyagot, vagyis nincs benne úgynevezett "E-betűs" összetevő. Ez így elég csúnyán hangzik, de most a táplálék-kiegészítők korát éljük, amelyekben nagyon sok a mesterséges adalék. A bionövény permetszermentes, a talajt évente többször is vizsgálják. Egy-egy vizsgálatnak viszont húzós az ára, ezért a biotermékek is drágák.
Pinczés Károly még ezt tette hozzá:

- Összehozza a szakmát! A hajdúszoboszlói vendéglátósok itt találkoznak. Szezon után vagyunk, a vendéglátásáról, a jövőről - esténként egy kis biobor mellett - mindig tudunk valami újat mondani egymásnak.

A fesztivál díszvendége ezúttal a borszakma elismert képviselője, Vincze Béla egri borász volt. Őt 2005-ben az év bortermelőjének választotta a szakma, s számos hazai és nemzetközi díjat is nyert már. A versenyzőket és termékeiket így jellemzi: 

- Nagy fesztivál-és versenyjárók vagyunk, két-három hetente van egy-egy fellépésünk. Általában teljes kollekcióval vonulunk ki. Ilyenkor megkóstolhatják a borainkat, nem kell megvenni egy egész palackot. Kifejezetten a magas minőségű, viszonylag drága borokkal foglalkozunk, 99 százalékban vörössel. Azt valljuk, orvosi véleményekkel is alátámasztva: napi két deci bor - amely száz százalékban gyümölcslé, nem túl magas alkoholtartalommal - egészségére válik az embernek. 

A borainknak három jó tulajdonságát lehet kiemelni: a savtartalmát, ami az emésztést segíti, a vörösbornak a csersav tartalmát, amelynek a koleszterinszint beállításnál van szerepe, és a színanyagát, ami nemcsak látványos, hanem antioxidáns hatású is. A fesztivál alkalmával a bioételek kiegészítőjeként fogyasztják borainkat. Mi is részben már bioborokat készítünk, 2008-tól vagyunk biotermelők. Természetes teákkal, zsályával, csalánnal permetezzük a szőlőt, mert magunk is valljuk: fűben-fában van az orvosság.

Forrás: borhirek.blog.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://megszervezem.blog.hu/api/trackback/id/tr95692128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék: fesztivál borfesztivál bor biofesztivál

süti beállítások módosítása