A blogunkról

Bemutatjuk a megszervezem.hu weboldalt, mint rendezvény navigátort!
Minden információt összegyűjtünk, ami jelenleg az interneten van rendezvénnyel, esküvővel kapcsolatban.
A blogon PR cikk megjelenítésére is van lehetőség, de kizárólag a partnereink számára.
Csatlakozzon partnerként!

Címkék

álomesküvő (61) bál (3) báli ruha (1) biofesztivál (2) blog (3) bor (29) borfesztivál (5) catering (3) cégadatbázis (1) ceremóniamester (11) csali (1) csokoládé (1) cukrászda (1) damjanovich (1) dekoráció (11) dilemma (1) eljegyzési gyűrű (4) előadó (2) előadóművész (1) emagazin (2) esküvő (199) esküvői csokor (12) esküvői kitűző (5) esküvői ruha (22) esküvői torta (11) esküvőszervező (88) event expo (2) e mail cím (1) fehér galamb (1) fellépő (2) fesztivál (2) fotós (21) fotózás (9) gasztro (1) gasztronómia (3) google (1) google adwords (2) hatékonyság (2) házasság (14) hellókarácsony (3) hostess (1) ingyen (1) internet; (2) internet marketing (2) internet stratégia (4) internet trend (1) iwiw (2) karácsony (8) kastély (29) kastély07 (1) kastélyszálló (7) kiállítás (4) közösségi oldal (1) landing oldal (3) látogatottság növelés (3) likör (1) link (1) linkapcsolat (2) marketing (3) meghívó (1) menyasszonyi csokor (6) menyasszonyi ruha (15) menyasszony tánc (7) mercus (1) milliomos szuletik (1) nászút (13) nyereményjáték (4) önbizalom (1) online (4) online iroda (4) online marketing (5) online mini képzés (1) online pr (1) online public relation (1) online vallalkozas (2) online vállalkozás (1) pálinka (1) pecabot (1) poker (1) ppc (1) program (1) reddit (1) rendezvény (103) rendezvényhelyszín (45) rendezvényhelyszín0 (1) rendezvényszervező (55) rendezvénytechnika (11) rss (1) sütemény (2) svédasztal (4) szerelem (1) színész (1) torkos csütörtök (1) újdonság (2) vásár (2) videós (1) virág (2) virágbolt (1) vőfély (21) web2 (1) web2.0 (1) weboldal (2) webrendezveny.hu (1) zenekar (1) zenész (3)

Stratégiai Partner

Megelevenedik a rokokó

2009.12.11. 09:00 | megszervező | Szólj hozzá!

Múzeum és turisztikai központ lesz az edelényi műemlék épületben

Észak-Magyarország Fertődjének is mondják kastélya miatt a Miskolctól húsz kilométerre fekvő Edelényt. A barokk L’Huillier–Coburg-kastély valóban hasonlít némileg a fertődire, hasonló a főépülete, a díszkapuja, és még patkó alakú udvara is, csak egy léptékkel, egy emelettel minden kisebb.


Edelény
 


 

 

 

 

 

 

Hangsúlyos különbség, hogy itt saroktornyok is vannak a főépületen: mégpedig szép, harangkupolásak. A háromszáz esztendős épület oldalán, a kert alatt folyik el a Bódva, mely egykor körbeölelte a kastélyparkot. De ma már nem. A zöldterületet mára nagyrészt fölparcellázták, fölszabdalták: legnagyobb részén focipálya lett. A kapuval szemben viszont megvan még a régi gesztenyesor.


A kastély már a húszas évektől állami tulajdon, 1928-ban vásárolta meg az igazságügyi minisztérium a Coburgoktól járásbíróság céljára. E funkciója megmaradt a második világháború után, de akkor már lett benne óvoda, lettek benne lakások is. A rendszerváltás után mindenkit kiköltöztettek, majd mint állami tulajdonból ki nem adhatót, 2001-től a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága (MNG) vette kezelésbe, igen leromlott állapotban, s elkezdte a lassú helyreállítást. Tavaly aztán ÉMOP-támogatást nyertek, így néhány hete az ország egyik legnagyobb szabású műemlékfelújítása kezdődött itt, 2,2 milliárd forintból, melyből 1,8 milliárd az uniós hozzájárulás. A projekthez kapcsolódóan külön támogatásból, 160 millióból revitalizálják a kastély környezetében a Holt-Bódvát, helyreállítva az egykori szigetet.

Sárban áll most a kastélyudvar, ugyanis épp mélyítik. Majdnem félméteres földréteget távolítanak el róla, hogy visszaállítsák az eredeti, építéskori járószintet, vagyis az 1720-as évek szintjét. Ettől a homlokzat látványának arányai is helyreállnak, a kastély impozánsabb lesz, mondja Varga Kálmán, az MNG igazgatója. A falakon nagyobb foltokban hiányzik a vakolat, itt-ott lógnak a spaletták. Bizony átvitt értelemben is „mélyebbről” kell ezt a kastélyt felhozni, mint a fertődit, jegyezzük meg.

Bent a díszlépcsőket már fadoboz burkolatba öltöztetve találjuk, így védik a sérülésektől, míg folyik a munka. A legnagyobb sürgölődést az egyik hátsó szárnyban, az egykori kastélykápolnában érzékeljük, ahol szedik a régi parkettát. Ki fognak cserélni mindent: a régi ajtókat, ablakokat is. Sőt még a kastély központi termének, az első emeleti lovagteremnek a kőpadlóját is, mert az „csak” XIX. századi terrazzo, s ide is széles hajópadlót raknak le, ahogy az a XVIII. században volt.

A kastély legszebb terme jelenleg nem a lovagterem, hanem a mellette lévő kis Sala Terrena, amelyben már évekkel ezelőtt restaurálták a lugast imitáló, rokokó falfestményeket. De talán még ennél is szebbek lesznek majd a kastély bal szárnyában található termek, ha elkészül a restaurálásuk. A hét, egymásba kapcsoló szoba festett jelenetei már most is mesebeli képet mutatnak a XVIII. századi uradalmi életről. Az egyikben lovas csatajelenetek és táncoló, szerelmesen évődő grófkisasszonyok láthatók (érdekes, hogy mindegyik Mária Terézia-arcú), a másikban az évszakok megszemélyesítései és jellegzetes mezei munkái jelennek meg (például lóidomítás, agarászat, szántás, szüret), a harmadikban filozófiai jelképek, s a további szobákban is virágálmok, kedves zsánerek. A sarkokban, a kályhafülkékben szerencsére megvannak a lábakon álló, eredeti, fehér cserépkályhák is. A falak még összevissza fúrva, vésve a falkutatás után. A restaurátorok azonban heteken belül kezdik a munkát. A technikusok pedig eközben háromdimenziós filmen fogják megelevenítik a figurákat.

Mint Tóth Áron művészettörténésztől megtudtuk, a képek alkotója Lieb Ferenc, ismert felső-magyarországi, iglói származású piktor volt, aki valamikor 1770 körül festhette tele bájos jeleneteivel a szobákat. Ekkor már az építtető L’Huillier Ferenc egri várkapitány nem élt: unokája, Forgách Leonóra és férje, Esterházy István volt a kastély ura. Van tehát valami közük az Esterházyaknak Edelény pompájához, ha távoli is.

A felújítás 2011 októberére fejeződik be. A munkákat két észak-magyarországi építőipari cég, a Raszter Építő Zrt. és a Zemplénkő Kft. konzorciuma kapta meg. A helyreállítás befejeztével a kastélyban állandó és időszaki kiállítások lesznek (például az angol királyokat, s bolgár cárokat adó Coburg családról), tudományos és művelődési rendezvényeknek biztosít helyet, s ide települ a térség turisztikai információs központja is. Most úgy számítanak: a nyitás utáni ötödik évben a látogatottság eléri majd a 100 ezer főt.

 

Forrás: kastely.blogter.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://megszervezem.blog.hu/api/trackback/id/tr291566069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék: kastély

süti beállítások módosítása