A blogunkról

Bemutatjuk a megszervezem.hu weboldalt, mint rendezvény navigátort!
Minden információt összegyűjtünk, ami jelenleg az interneten van rendezvénnyel, esküvővel kapcsolatban.
A blogon PR cikk megjelenítésére is van lehetőség, de kizárólag a partnereink számára.
Csatlakozzon partnerként!

Címkék

álomesküvő (61) bál (3) báli ruha (1) biofesztivál (2) blog (3) bor (29) borfesztivál (5) catering (3) cégadatbázis (1) ceremóniamester (11) csali (1) csokoládé (1) cukrászda (1) damjanovich (1) dekoráció (11) dilemma (1) eljegyzési gyűrű (4) előadó (2) előadóművész (1) emagazin (2) esküvő (199) esküvői csokor (12) esküvői kitűző (5) esküvői ruha (22) esküvői torta (11) esküvőszervező (88) event expo (2) e mail cím (1) fehér galamb (1) fellépő (2) fesztivál (2) fotós (21) fotózás (9) gasztro (1) gasztronómia (3) google (1) google adwords (2) hatékonyság (2) házasság (14) hellókarácsony (3) hostess (1) ingyen (1) internet; (2) internet marketing (2) internet stratégia (4) internet trend (1) iwiw (2) karácsony (8) kastély (29) kastély07 (1) kastélyszálló (7) kiállítás (4) közösségi oldal (1) landing oldal (3) látogatottság növelés (3) likör (1) link (1) linkapcsolat (2) marketing (3) meghívó (1) menyasszonyi csokor (6) menyasszonyi ruha (15) menyasszony tánc (7) mercus (1) milliomos szuletik (1) nászút (13) nyereményjáték (4) önbizalom (1) online (4) online iroda (4) online marketing (5) online mini képzés (1) online pr (1) online public relation (1) online vallalkozas (2) online vállalkozás (1) pálinka (1) pecabot (1) poker (1) ppc (1) program (1) reddit (1) rendezvény (103) rendezvényhelyszín (45) rendezvényhelyszín0 (1) rendezvényszervező (55) rendezvénytechnika (11) rss (1) sütemény (2) svédasztal (4) szerelem (1) színész (1) torkos csütörtök (1) újdonság (2) vásár (2) videós (1) virág (2) virágbolt (1) vőfély (21) web2 (1) web2.0 (1) weboldal (2) webrendezveny.hu (1) zenekar (1) zenész (3)

Stratégiai Partner

Leopoldina kertje

2009.09.11. 09:50 | megszervező | Szólj hozzá!

A Hattyús-tó tervezett újraépítése miatt az érdeklődés középpontjába került Grassalkovics III. Antalné Esterházy Leopoldina (1776-1864 – a máriabesnyői családi kriptában nyugszik férjével együtt), híres kertje. A dinasztiaalapító Grassalkovich Antal unokájának felesége közreműködésével lett a korábbi franciakertből angolpark, és akkor létesült a két Hattyús-tó is.


„…Grassalkovich hercegnő gödöllői virágos kertjének elrendezése annyira ízléses, s a növényeket olyan gondosan ápolják, hogy talán még Angliában sem lehetne szebbet találni. A lehető legelőnyösebb módon alkalmazzák a gyep, a liget, a lugas minden változatát, csakúgy, mint a rácsos szaletli, a virágkosarak és – csokrok szerényebb  fényűzésben rejlő összes lehetőségét. Itt Gödöllőn azonban, a sok szépség közepette, melyet természet és művészet oly bőkezűen szórta erre a tájra, dehogy is törtük ilyesmin a fejünket, amit láttunk, annyira elkápráztatott és felvidított, hogy semmi kedvünk sem volt bírálgatni.”

Az angliai születésű John Paget orvos (1808-1892) Wesselényi Polixénát vette feleségül, és mielőtt a reformkor Magyarországán letelepedett volna másfél évig utazgatott hazánkban. A kastélyparkban töltött kellemes órákra emlékezve írta fent idézett megállapítását.

 


Gödöllő
 

 

 

 

 

 

Gödöllő


A kastélyt övező zöldterület annak idején három részből állt: a  főhomlokzattal szemben volt az úgynevezett alsópark
A díszudvar mögött terült el a felsőpark (nagyjából a mai kastélypark) és a HÉV vonal túloldalán lévő (most Erzsébet-park) területet nevezték a herceg mulatókertjének.  Egy 1799-es leírásból ismert, hogy a kálvária alatt a Pazsaki-források (Rákos patak forrásai) vizét gyűjtötték össze, amit cserépcsöveken vezette oda Szada határából, azt kőmedencében gyűjtötték össze, és abból táplálták a szökőkutakat. (A kálvária felújítására is nyert a város pályázati pénzt.)

Franciaországból indult a  "vissza a természethez" mottó jegyében, szinte egész Európában eszelős kertépítési mánia kezdődött. Ez Gödöllőt sem kerülte el. A parkkal kapcsolatban (is) kihagyhatatlan forrásmű Odrobenyák János: Gödöllő hajdan és most címmel írt könyve. A szerző, lévén tisztelendő, a plébánia Historia Domusából szerezte ismereteit mi is történt 1817-ben.
„A hercegasszony a felső kertet környező kőfalakat, melyek a szabad kilátást akadályozták, lerontatta s azok helyébe mély árkokat ásatott, melyekből kiemelkedő bástyákat huzatott körül egész a földszinig, és azok tetején rácsozott keritést huzatott… A felső kerthez tartozik a főbejárástól jobbra és balra eső két kis kert a terrasseokkal együtt. Itt állanak azon kőbódék, melyek egykor a hercegi udvari gránátos őrség számára szolgáltak. A Grassalkovics családnak ugyanis gránátosai is voltak, kik diszőrséget képeztek a főbejáratnál, azonban 1827-ben, midőn a II. herceg csőd alá jutott, a költségkimélés szempontjából a gránátosok elbocsáttattak.

E gránátosok igen ügyesek voltak a kert kivilágításának elővarázsolásában. Több ily elragadó büvös kivilágitás jegyeztetett fel, mely a magas vendégek megérkezésekor néha meglepő hirtelenséggel lőn előállítva. 8000 lámpás állott készenlétben, melyek ily alkalomkor az egész felső kertben különféle meglepő csoportozatokban helyeztettek  el. A felső kert e tündériességét ilyenkor nagyban emelte, a kert közepén elhelyezett házi zenészek játéka. – Ily   estélyi ünnepélyek alkalmával nemcsak a gödöllői lakosság, hanem a szomszéd-falvak értelmisége is, szivesen összecsoportosult; s a mennyiben csak keveseknek engedtetett meg a bemenet, a tömeg a felső kert környezetében le-és felsétálgatva az országútról, vagy pedig a kálvária-dombról hallgatta a zenét.”

Esterházy Leopoldina kertjének csodájára jártak. A Honművész című lap 1837-ben így számolt be látnivalóról.
„Ezen nagy terjedelmű kertet ugy nézhetni, mint angol kertet, mellynél az elrendezés helyes, s az üveg- s  ananászházak jó     karban állanak. A kis elzárt virágkert a herczegné mulató helye. A hattyú-tó tükrében levén állitva pavillonja is, melly     kert mélyebb helyzetű valamivel a nagynál, s mellyet egy faragott kövekkel kirakott csatorna választ ketté, – s beosztásban helyes izlésre és kertészi szorgalomra mutat.A mostan élő herceg megengedé alattvalójinak a kerten  keresztül kocsizást, s a kertben sétálhatást, mi által élénkséget nyert a kert. Közel a kastélyhoz helyezvék az uradalmi tisztek lakjai, ugy hasonlólag az egy  emeletes vendégfogadó is. A vadas kertben, melly összeköttetésben  áll az angol nagy kerttel, s melynek kerülete mintegy 3 órányi, láthatni különféle vadakat, jelesül szelid arany s ezüst fáczánokat.”

A Regélőben pedig ezt olvashatták a korabeliek a felsőparkról.
„Itt rózsavirányok mosolyognak, amott fehér liliomok tárván ki szűz  keblöket aranyszín ruhácskájuk úgylátszik bennek, mint Ámornak nyila egy ártatlan szívben, – emitt szerény vaniliák éreztetik fenséges illatjokkal itt létöket.– amott nyílt arcú hortensiák hivogatnak az előttük álló padra leülni, mellyet sugár jegenyék, susogó hársak s komoly fenyvesek környékeznek. Itt-ott gyönyörű vegyöletben külön színü s alakú virágok – talán a világ öt külön részéről összehordva.

A Regélő munkatársa átsétált az alsóparkba is.
„Ezen kisebb kertben találhatni a finomabb, legkülönneműbb rózsa virágokat, ezer féle peralgóniumokat (muskátli), teljes s mintegy 80 féle színű     georginákat (dália) oleandereket, (leander) fejér és piros szinüket…”

A kastélyba látogató híres emberek: – Széchenyi István, a hercegnő nagy tisztelője, és Petőfi Sándor, aki a jószágkormányzó lányának, Mednyánszky Bertának írta szerelmetes verseit, és mások is – örömmel gyönyörködtek a pompás látnivalóban.

A kastély személyzete és a település minden lakója szeretve tisztelte a hercegnőt, valóságos „védangyaluknak” tartották. Örömmel konstatálták, amikor a nagyobbik hattyús-tó közepére, a kifejezetten neki épített pavilonhoz „csolnakázott”. Ám mégis dicstelen ok miatt hagyta el a kastélyt és az általa teremtett angolparkot. Egy idegen – szászországi – kertészsegéd visszaélve jóindulatával, tudván azt, hogy nem őrzi senki: elrabolta a hercegné ékszereit és kifosztotta az uradalom pénzárát.

Ha a kastély állandó kiállításán látható egyik festményről Esterházy Leopoldina lenézne hajdani kertjére, vajon ráismerne-e?  Van-e olyan fa, amit még az ő idejében ültettek? Igen, pl. a barokk színház előtti páfrányfenyő (Ginkgo biloba) és a főszárny és a még romos Muzsikus-gang derékszög által határolt területen  látható juharlevelű platán (Platanus x acerifolia)  is, amit nagy valószínűséggel  még a hercegnő életében telepítették.
(A két tavat később a királyi időszakban Erzsébet királyné óhajára feltöltötték, az egyiket az 1870-es, a másikat az 1890-es évek elején, mivel a patak már nem tudta kellő vízhozammal ellátni azokat.)

Forrás: kastely.blogter.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://megszervezem.blog.hu/api/trackback/id/tr531365335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék: kastély

süti beállítások módosítása