A blogunkról

Bemutatjuk a megszervezem.hu weboldalt, mint rendezvény navigátort!
Minden információt összegyűjtünk, ami jelenleg az interneten van rendezvénnyel, esküvővel kapcsolatban.
A blogon PR cikk megjelenítésére is van lehetőség, de kizárólag a partnereink számára.
Csatlakozzon partnerként!

Címkék

álomesküvő (61) bál (3) báli ruha (1) biofesztivál (2) blog (3) bor (29) borfesztivál (5) catering (3) cégadatbázis (1) ceremóniamester (11) csali (1) csokoládé (1) cukrászda (1) damjanovich (1) dekoráció (11) dilemma (1) eljegyzési gyűrű (4) előadó (2) előadóművész (1) emagazin (2) esküvő (199) esküvői csokor (12) esküvői kitűző (5) esküvői ruha (22) esküvői torta (11) esküvőszervező (88) event expo (2) e mail cím (1) fehér galamb (1) fellépő (2) fesztivál (2) fotós (21) fotózás (9) gasztro (1) gasztronómia (3) google (1) google adwords (2) hatékonyság (2) házasság (14) hellókarácsony (3) hostess (1) ingyen (1) internet; (2) internet marketing (2) internet stratégia (4) internet trend (1) iwiw (2) karácsony (8) kastély (29) kastély07 (1) kastélyszálló (7) kiállítás (4) közösségi oldal (1) landing oldal (3) látogatottság növelés (3) likör (1) link (1) linkapcsolat (2) marketing (3) meghívó (1) menyasszonyi csokor (6) menyasszonyi ruha (15) menyasszony tánc (7) mercus (1) milliomos szuletik (1) nászút (13) nyereményjáték (4) önbizalom (1) online (4) online iroda (4) online marketing (5) online mini képzés (1) online pr (1) online public relation (1) online vallalkozas (2) online vállalkozás (1) pálinka (1) pecabot (1) poker (1) ppc (1) program (1) reddit (1) rendezvény (103) rendezvényhelyszín (45) rendezvényhelyszín0 (1) rendezvényszervező (55) rendezvénytechnika (11) rss (1) sütemény (2) svédasztal (4) szerelem (1) színész (1) torkos csütörtök (1) újdonság (2) vásár (2) videós (1) virág (2) virágbolt (1) vőfély (21) web2 (1) web2.0 (1) weboldal (2) webrendezveny.hu (1) zenekar (1) zenész (3)

Stratégiai Partner

Esküvővel járó névválasztás dilemmája

2009.03.07. 10:00 | megszervező | Szólj hozzá!

Esküvővel járó névválasztás dilemmája

Az esküvői előkészületek során a névválasztás dilemmája elsőre lényegtelennek tűnhet, pedig igencsak kényes kérdés. A mennyasszonynak döntenie kell, hogy felveszi a férje nevét, vagy megtartja a családi vezetéknevét. Ma már több lehetőség közül választhatnak a párok.

Fontos, hogy idejében döntsük arról, hogy a házasságkötés után milyen nevet fogunk viselni, mert a ceremónia előtt be kell jelenteni az anyakönyvvezetőnél. Illetve azt is, hogy a születendő közös gyermek, mely családnevet fogja viselni.

Ez a kérdés veszekedést szíthat, mert a legtöbb férfi a régi hagyományokat képviseli. Azt szeretnék, hogy a kedvesük a teljes nevüket viselje. A hölgyek azonban nem mindig ezt a megoldást szeretnék, hiszen több szempontot kell figyelembe venniük. A férfiak azonban úgy gondolják, a hölgyek csak kifogásokat keresnek, és azért nem szeretnék a teljes nevet viselni, mert nem szeretik a leendő férjüket elégé. Pedig egyszerűen arról van szó, hogy a nő ragaszkodik a családi vezetéknevéhez, vagy úgy véli, a férfi vezeték neve nem illik össze az övével. Illetve az is szempont, hogy a munkahelyén megszokták az eredeti nevét, és az új név esetén gondok adódhatnak. (Bár zárójelben megjegyezném, hogy ez ismert embereknél okoz problémát: például sportolóknál, közéleti személyiségeknél.)

Íme a választási lehetőségek:

1. A feleség a házasságkötés után.
a) Kizárólag a maga teljes nevét viseli, például Kiss Noémi.
b) a férje teljes nevét viseli a házasságra utaló toldással, amelyhez a maga teljes nevét hozzákapcsolhatja, például Tóth Ferencné Kiss Noémi.
c) a férje családi nevét viseli a házasságra utaló toldással és ehhez a maga teljes nevét hozzákapcsolja, például Tóthné Kiss Noémi.
d) a férje családi nevéhez hozzákapcsolja a saját utónevét, például Tóth Noémi

2.  A férj a házasságkötés után
a) kizárólag a maga teljes nevét viseli.
b) a felesége családi nevéhez hozzákapcsolja a saját utónevét, például Kiss Ferenc

3. A férj, illetve a feleség a házasságkötés után házassági névként családi nevüket is összekapcsolhatja, hozzáfűzve a saját utónevét, például Tóth-Kiss Noémi vagy Ferenc
Tehát a mennyasszony 7féle variáció közül választhat: Kiss Noémi, Tóthné Kiss Noémi, Tóth Ferencné, Tóth Ferencné Kiss Noémi, Tóth-Kiss Noémi, Kiss-Tóth Noémi, Tóth Tünde

A családjogi törvény értelmében, a házasulandó pároknak dönteniük kell a névválasztásról, és be kell jelenteni az anyakönyvvezetőnél. Figyelembe kell venni, hogy a (3. bekezdés kivételével), csak az egyik házasuló veheti fel a másik családi nevét, illetve a házassági név családi nevekből képzett része legfeljebb kéttagú lehet.
A házassági névviselés magával vonja a házasságból származó gyermekek születési családi nevét is. A gyermek apjának vagy anyjának családi nevét viseli. Közös házassági nevet viselő házastársak gyermeke csak a szülők közös házassági nevét viselheti. A gyermek az apa és az anya családi nevét együtt is viselheti. A gyermek családi neve legfeljebb kéttagú lehet.

Névváltozás esetén az okmányokat (személyi igazolvány, útlevél, jogosítvány, forgalmi engedély... stb.) kötelező cserélni.

Véleményem szerint a névválasztás fontos döntés, hiszen egy életre szól. De nem az a fontos milyen nevet viselnek a párok, hanem az hogy boldog, kiegyensúlyozott életet éljenek egész életük során.

 

Forrás: eskuvoimagazin.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://megszervezem.blog.hu/api/trackback/id/tr32958250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék: esküvő házasság esküvőszervező esküvői ruha álomesküvő esküvői csokor

süti beállítások módosítása