A blogunkról

Bemutatjuk a megszervezem.hu weboldalt, mint rendezvény navigátort!
Minden információt összegyűjtünk, ami jelenleg az interneten van rendezvénnyel, esküvővel kapcsolatban.
A blogon PR cikk megjelenítésére is van lehetőség, de kizárólag a partnereink számára.
Csatlakozzon partnerként!

Címkék

álomesküvő (61) bál (3) báli ruha (1) biofesztivál (2) blog (3) bor (29) borfesztivál (5) catering (3) cégadatbázis (1) ceremóniamester (11) csali (1) csokoládé (1) cukrászda (1) damjanovich (1) dekoráció (11) dilemma (1) eljegyzési gyűrű (4) előadó (2) előadóművész (1) emagazin (2) esküvő (199) esküvői csokor (12) esküvői kitűző (5) esküvői ruha (22) esküvői torta (11) esküvőszervező (88) event expo (2) e mail cím (1) fehér galamb (1) fellépő (2) fesztivál (2) fotós (21) fotózás (9) gasztro (1) gasztronómia (3) google (1) google adwords (2) hatékonyság (2) házasság (14) hellókarácsony (3) hostess (1) ingyen (1) internet; (2) internet marketing (2) internet stratégia (4) internet trend (1) iwiw (2) karácsony (8) kastély (29) kastély07 (1) kastélyszálló (7) kiállítás (4) közösségi oldal (1) landing oldal (3) látogatottság növelés (3) likör (1) link (1) linkapcsolat (2) marketing (3) meghívó (1) menyasszonyi csokor (6) menyasszonyi ruha (15) menyasszony tánc (7) mercus (1) milliomos szuletik (1) nászút (13) nyereményjáték (4) önbizalom (1) online (4) online iroda (4) online marketing (5) online mini képzés (1) online pr (1) online public relation (1) online vallalkozas (2) online vállalkozás (1) pálinka (1) pecabot (1) poker (1) ppc (1) program (1) reddit (1) rendezvény (103) rendezvényhelyszín (45) rendezvényhelyszín0 (1) rendezvényszervező (55) rendezvénytechnika (11) rss (1) sütemény (2) svédasztal (4) szerelem (1) színész (1) torkos csütörtök (1) újdonság (2) vásár (2) videós (1) virág (2) virágbolt (1) vőfély (21) web2 (1) web2.0 (1) weboldal (2) webrendezveny.hu (1) zenekar (1) zenész (3)

Stratégiai Partner

Polgári esküvő menete

2008.10.28. 13:52 | megszervező | Szólj hozzá!

Az esküvő az ország bármelyik Polgármesteri Hivatalában (illetve házasságkötő termében) megköthető, nem szükséges a lakhely szerinti illetékest választani. Mindössze annyi korlátozás van érvényben, hogy ott kell összeházasodnia a párnak, ahol legalább harminc nappal az esküvő előtt bejelentkezett.

A bejelentkezésen a vőlegénynek és a menyasszonynak személyesen jelen kell lennie. Az anyakönyvi hivatalok legfeljebb hat hónappal korábban fogadnak előjegyzést esküvőre. Pontos dátum hiányában nem lehet menyasszonyi ruhát foglalni, zenekart rendelni, éttermet választani,... ezért halogatni nem érdemes: amint kitűzték a dátumot és az fél évnél közelebb van, ajánlott a pontos időpontot az anyakönyvvezetőnél bejegyeztetni.

A minimális, 30 napos várakozási idő alól a jegyző indokolt esetben felmentést adhat, ha a párnak sürgős a házasságkötés. Ilyen felmentő ok lehet például a menyasszony igazolt terhessége, külföldi munkavállalás, stb. A kérelmet az anyakönyvvezetőnél kell benyújtani okmánybélyeggel.

Milyen okmányok szükségesek?

- Személyi igazolvány(külföldi állandó lakhely esetén érvényes magyar útlevél)
- Születési anyakönyvi kivonat
- Az állandó lakhely szerinti Polgármesteri Hivatal népesség nyilvántartási csoportjának igazolása a nőtlen, illetve a hajadon családi állapotról.

Elvált személyeknél jogerős válóperi ítéletre vagy a válás tényét tartalmazó (záradékolt) házassági anyakönyvi kivonatra, özvegyeknél az elhunyt házastárs halotti anyakönyvi kivonatára, vagy a záradékolt házassági anyakönyvi kivonatra van szükség.

Ki köthet házasságot és kivel nem lehet frigyre lépni?

Minden cselekvőképes és nagykorú (18. életévét betöltött) magyar állampolgár házasságot köthet. A 16 és 18 év közötti fiatalok házasságkötéséhez gyámhatósági engedély szükséges. Jelenleg 16 év alatti magyar állampolgár törvényes házasságot nem köthet. Nem lehet házasodni továbbá egyenes ági rokonnal, testvérekkel, testvérek egyenes ági, vér szerinti leszármazóival, a volt házastárs egyenes ági rokonával és örökbefogadó sem léphet frigyre örökbefogadottjával.

Ki lehet esküvői tanú?

Aki nagykorú, cselekvőképes és érvényes igazolvánnyal rendelkezik. Külföldi állampolgárságú tanú esetén útlevélre és amennyiben nem beszél magyarul, tolmácsra is szükség van. (Nem lehet tolmács a házasulandó egyenes ági rokona.)

Névváltoztatás

Az anyakönyvezési jogszabály szerint ma már a férfiaknak is két nevet kell megadniuk az űrlapokon: születési és házassági nevet. Ugyanis a házasságról, a családról és gyámságról szóló 1952. évi IV. törvény közelmúltban történt módosítása után házasságkötéskor a férfiak is választhatnak: megtartják születési nevüket, keresztnevük elé felvehetik feleségük vezetéknevét, vagy saját vezetéknevük helyett felvehetik feleségük vezetéknevét is.
Ha a házastársak egyikének, vagy mindkettőjüknek a születési családneve két-, esetleg többtagú, akkor is csak az egyiket használhatják az összekapcsolt házassági névben. Az ilyen nevet választó házaspárok gyermekei is ezt a vezetéknevet fogják viselni. Azok a házaspárok is élhetnek a névváltoztatás lehetőségével, akik a törvény hatályba lépése előtt kötöttek házasságot: az illetékes anyakönyvvezetőnél bejelenthetik igényüket az összekapcsolt házassági név használatára. Már a házasságkötéskor meg kell határoznia a párnak, hogy születendő gyermekeik édesanyjuk vagy édesapjuk nevét viseli-e majd? (Az összes, e házasságban született gyermeküknek ugyanazt a családi nevet kell adni.)

Forrás: eskuvo.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://megszervezem.blog.hu/api/trackback/id/tr86748525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék: esküvő