A blogunkról

Bemutatjuk a megszervezem.hu weboldalt, mint rendezvény navigátort!
Minden információt összegyűjtünk, ami jelenleg az interneten van rendezvénnyel, esküvővel kapcsolatban.
A blogon PR cikk megjelenítésére is van lehetőség, de kizárólag a partnereink számára.
Csatlakozzon partnerként!

Címkék

álomesküvő (61) bál (3) báli ruha (1) biofesztivál (2) blog (3) bor (29) borfesztivál (5) catering (3) cégadatbázis (1) ceremóniamester (11) csali (1) csokoládé (1) cukrászda (1) damjanovich (1) dekoráció (11) dilemma (1) eljegyzési gyűrű (4) előadó (2) előadóművész (1) emagazin (2) esküvő (199) esküvői csokor (12) esküvői kitűző (5) esküvői ruha (22) esküvői torta (11) esküvőszervező (88) event expo (2) e mail cím (1) fehér galamb (1) fellépő (2) fesztivál (2) fotós (21) fotózás (9) gasztro (1) gasztronómia (3) google (1) google adwords (2) hatékonyság (2) házasság (14) hellókarácsony (3) hostess (1) ingyen (1) internet; (2) internet marketing (2) internet stratégia (4) internet trend (1) iwiw (2) karácsony (8) kastély (29) kastély07 (1) kastélyszálló (7) kiállítás (4) közösségi oldal (1) landing oldal (3) látogatottság növelés (3) likör (1) link (1) linkapcsolat (2) marketing (3) meghívó (1) menyasszonyi csokor (6) menyasszonyi ruha (15) menyasszony tánc (7) mercus (1) milliomos szuletik (1) nászút (13) nyereményjáték (4) önbizalom (1) online (4) online iroda (4) online marketing (5) online mini képzés (1) online pr (1) online public relation (1) online vallalkozas (2) online vállalkozás (1) pálinka (1) pecabot (1) poker (1) ppc (1) program (1) reddit (1) rendezvény (103) rendezvényhelyszín (45) rendezvényhelyszín0 (1) rendezvényszervező (55) rendezvénytechnika (11) rss (1) sütemény (2) svédasztal (4) szerelem (1) színész (1) torkos csütörtök (1) újdonság (2) vásár (2) videós (1) virág (2) virágbolt (1) vőfély (21) web2 (1) web2.0 (1) weboldal (2) webrendezveny.hu (1) zenekar (1) zenész (3)

Stratégiai Partner

Mézes kalács esküvőre?

2008.12.31. 18:38 | megszervező | Szólj hozzá!

Mézes-mázas esküvők

Mézes kalács esküvőre?
Van egy nagyon jó mézeskalácsosunk, akivel szívesen dolgozunk együtt, mert igazán jópofa dolgokat tud készíteni mézeskalácsból.

Hogyan kapcsolódik a mézeskalács az esküvőhöz? Elsősorban köszönetajándékként. Érdekes dolog ez, hiszen maga a köszönetajándék nem magyar hagyomány. Európa számos országában messzire nyúlnak a köszönetajándék, emlékajándék gyökerei: már az ókori görög és római időkben szokás volt, hogy az ifjú pár 5 szem mandulát ajándékozott a násznépnek, amelyek a házasság 5 fő elemét jelképezték: egészség, jólét, boldogság, termékenység és hosszú élet.
XIV. Lajos korában nemes anyagból készült dobozkákban kristálycukrot ajándékoztak a vendégeknek – innen ered a „bonbonier” kifejezés.


A magyar esküvői hagyományok között is szerepel ugyan az ajándékozás, melyről azt tartották, hogy szerencsét hoz a házasságra, de nem külön ajándéktárgyakat, hanem maradék süteményt, tortát csomagoltak a távozó vendégeknek.

Napjainkban a köszönetajándék – mint számos más, külföldi szokás – begyűrűzött a magyar esküvői hagyományok közé. Édességet (mandulát, bonbont, cukorkát) tüllbe, szaténba csomagolva; vagy apró tárgyakat, pl. gyertyát, szappant, fényképet szokás ajándékozni.
A mézeskalács speciális abból a szempontból, hogy a magyar hagyományt ötvözzük a külföldi szokásokkal, és köszönetajándékként adjuk.

A mézeskalács-köszönetajándék lehet natúr, színes, figurás – általában az ifjú pár nevével.

Rusztikus, vagy magyaros (hagyománytisztelő) esküvőkre mi mindig javasoljuk a mézeskalácsot!

A másik kedves esküvői édességem a „pergelt torta”… Szolnok megyéből származom, ahol a mai napig szokás ilyen dísztortát készíteni az ifjú pár számára!

Hogy mi is a pergel torta – vagy ismertebb nevén a grillázstorta?

„A grillázstorta csillogó, aranybarna színű, díszítőelemeket és figurákat toronyszerű elrendezésben tartalmazó, esztétikus külső megjelenésű, gyakran emeletes dísztorta. A grillázsból készült díszítőelemeket fehér vagy színes íróglazúr szegély keretezi és további részletekkel gazdagítja. A tortát koronázó dísz alatti piskóta és krém szintén grillázzsal dúsított, a pörkölt cukor és dió együttese kellemes, harmonikus ízt ad az édességnek. A torta díszítése az alkalomhoz illő, az egyéni fantáziától függően igen változatos (pl. lakodalmi tortánál szív, virág, menyasszony, vőlegény, csókolózó galambok stb.).

A díszes, tornyos grillázstortát elsősorban lakodalmakra készítik. A lakodalomban a grillázstortát a vőfély viszi be a vacsora után és az ifjú asszony elé teszi, aki összetöri azt, hogy mindenkinek jusson belőle. Először természetesen a férjével egymást etetik meg egy falatnyival belőle, hogy házasságuk is olyan édes legyen, mint a grillázs, amiből a torta készült. Szokás ajándékba is vinni, de a háziak is rendelnek a készítőktől. A torták száma és díszítésük színvonala, esztétikuma emeli a lakodalom fényét.”

A grillázstorta hungarikum, ezért hagyománytisztelő esküvőkre mindenképpen javasoljuk – különösen, ha az ifjú pár egyik vagy mindkét tagja olyan vidékről származik, ahol hagyomány ez az esküvői dísztorta.

Felénk egyébként nem csak az ifjú pár számára szokás pergelt tortát készíttetni, hanem a lakodalomban részt vevő gyerekek is kapnak egyet-egyet ebből a látványos, diós édességből.

 

Forrás: kreativcsoport.blog.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://megszervezem.blog.hu/api/trackback/id/tr33882216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék: esküvő

süti beállítások módosítása